Önergesinde pek çok sektörde yaşanan ciddi ekonomik problemlere dikkat çeken Durmaz, özellikle Tokat ile özdeşleşen, tarihi ve kültürel bir miras olan hamam ve saunalara dönük kapatılmaları TBMM gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanlığına sunulan önergede karar vericilerin esnafın durumunu yeniden değerlendirmesi çağrısında bulunuldu.
Durmaz; “Bir yılı aşkın süredir iş yapamayan işletmeler iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya. 500 bin kişi mağdur durumda, insanlar evlerine ekmek götüremez oldu. AKP kongreleri COVİD önlemleri dinlemeden devam ederken, esnaf kapısı kapalı bekliyor! “ Dedi.
Esnaf Kaderiyle Baş Başa Bırakıldı!
Durmaz, birçok ülkede salgın önlemlerinden, esnafın ve işletmelerin etkilenmemesi için büyük gayret gösterildiğini ifade ederek; “Ülkemizde ise esnafımız ve işletmelerimiz adeta kaderleriyle baş başa bırakıldı.” dedi.
Alınan kararlar sonucu birçok esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğinin altını çizen Durmaz, destek adı altında esnafa daha fazla borçlanma dışında bir yol ve çare bırakılmadığını savundu.
AVM’ler Açık Hijyenin Merkezi Hamamlar Kapalı!
Aynı koşul ve riskleri taşıyan güzellik salonları, AVM’ler, semt pazarları ve spor salonlarının açık olduğuna da işaret eden CHP’li Durmaz: “Pandemi başladığından bu yana yaklaşık 100 bine yakın personeli bulunan hamam işletmeleri büyük zorluklarla mücadele ediyor. Birçok işletmeci, kredilerini ve borçlarını ödeyemez hale geldi. Toplumsal hijyen açısından geleneksel bir değerimiz olan hamamlar, saunalar adeta virüsün ana kaynağı gibi muamele gördü. İşletmelerde tüm hijyen önlemleri alınmasına rağmen bu işletmelerimiz koşulsuz ve sorgusuz biçimde kapatılarak kaderleriyle baş başa bırakılmıştır.” dedi.
Hamamlar Hijyen Kurallarına Uyumla Derhal Açılmalıdır!
Türkiye’de yaklaşık 7 bin civarında hamam olduğu söyleyen Durmaz, “Bunların büyük kısmının kiralık olduğu düşünüldüğünde, ortalama kiraların en az aylık 5-10 bin TL ve üzerinde olması, hamam işletmecilerinin kapalı olmalarına rağmen bu kiraları her ay ödüyor olması durumun vahametini ayrıca ortaya koymaktadır. Kapamanın maliyeti tamamen esnafımıza yüklenemez.” dedi.
Alınan kararların esnafımızı gözeterek ve hakkaniyetli biçimde alınması gerektiğini vurgulayan Durmaz: “İl hıfzıssıhha kurullarının denetimi; maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet etmek suretiyle hamamların açılması ve faaliyetlerine devam etmesi konusunda yeni bir değerlendirme ihtiyacı, özellikle bu sektör çalışanları ve esnafımız açısından hayatidir. Dolayısıyla bu kapama kararının acilen tekrar gözden geçirilmesi beklenmektedir.” dedi.
1- AVM’ler, güzellik merkezleri, berberler gibi çok daha riskli işletmeler açık tutulurken hamam ve saunaların Covid 19 önlemleri kapsamında kapatılmasının gerekçesi nedir?
2- Hamam ve saunaların; AVM, semt pazarı, güzellik salonu gibi işletmelere göre ne gibi riskleri bulunmaktadır? Bu değerlendirmede hangi bilimsel kıstaslar esas alınmıştır?
3- Yaklaşık bir yıldır kapalı olan hamam ve saunalarımıza yönelik, salgın resmi olarak başladığından bu güne kadar ne gibi destekler verilmiştir? Bu desteklerin toplam miktarı ne kadardır?
4- Hamam ve saunaların kapalı olmasından kaynaklanan zararların giderilmesi için özel bir ekonomik destek paketi çalışması var mıdır?
5- Ülkemizde insan şehirlerarası uzun seyahatler ederken hamamları kullanmakta, toplum sağlığı ve hijyen için hamamların varlığı büyük önem taşımaktadır. Hamam ve saunaların tekrar faaliyete geçmesi için yeni bir karar alınması düşünülmekte midir?
6- CİMER ya da bakanlıklara bu yönde ulaşmış şikâyet ve talepler var mıdır?