Özellikle salgın süreciyle birlikte cezaevlerinde yaşanan sağlık hakkı ihlali de arttı. Bazı cezaevlerinden kendisine gelen mektuplar ve yayınlanan raporların ardından CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Meclis’e sundu.
DEZENFEKTAN, MASKE, SABUN… HEPSİ ÜCRETLİ
Bülbül kanun teklifinin gerekçesinde şunları dile getirdi:
“Zorunlu ihtiyaç olan ped, kağıt, kalem, bardak, sabun, çamaşır suyu ve dezenfektanın ücret karşılığında verildiği, talep edilmesine rağmen koğuş dışındaki alanlarda maske verilmediği, tuvaletlere temizlik ve hijyen malzemelerinin konulmadığı tespit edilmiştir. PTT aracıyla mektup gönderimi ücrete tabi olmakta, kullanılan elektrik ücreti mahpuslara yüklenmektedir. Mevcut durumda, hijyenin sağlanması mahpusların bireysel çabalarıyla gerçekleşmekte ve ekonomik durumu olmayan mahpuslar sağlık hakkından iletişim hakkına kadar pek haktan mahrum kalmaktadır.”
DAĞITILAN EKMEK BİLE AZALDI
Kanun teklifinde, cezaevlerindeki yemeklerin de kalitesinin düştüğü, dağıtılan ekmek sayısının bile azaldığı belirtilerek “Tüm bunlar kapsamında yemeklerin hijyenik olmaması, soğuk verilmesi ve yetersiz olması da beslenme ihtiyacının karşılanamamasına yol açmaktadır” denildi.
“Evrensel ilkeler ışığında, gıda, yaşamsal ihtiyaçlar ve hijyen ürünlerinin temini idare tarafından eşit olarak sağlanmalıdır. Mevcut ihtiyaçlar daha görünür hale gelmiş olup durumun iyileştirilmesi için yasa yoluyla düzenlemelerin yapılması elzemdir” diyen Bülbül, kanunda şu değişiklikleri talep etti:
5275 SAYILI CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- Kanunun 63. maddesinin dördüncü fıkrasına eklenmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Hapishane idaresi tarafından her koğuşa haftalık olarak yeterli miktarda temizlik malzemesi ve dezenfektan temin edilir.”
MADDE 2- Kanunun 68. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ücretleri kendisince “karşılanmak koşuluyla” ifadesi çıkarılarak fıkranın ilk cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“ Her bir kişi ücretsiz olarak aylık toplam on adet mektup, faks veya telgraf gönderme hakkı vardır. Aylık on adeti aşan gönderimlerin ücreti hükümlü tarafından karşılanır.”
MADDE 3- (1) Kanunun 72. maddesine birinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Verilecek besinler kapsamında oluşturulacak menülerde hükümlülerin özel beslenmeleri de dikkate alınır. Bu kapsamda glutensiz, vegan ve vejeteryan menüler de hapishanelerde oluşturulur.”
Kanunun 72. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Gıdaların kurum kantininden temin edilmesi için her bir hükümlüye aylık olarak lira karşılığında bir kota belirlenir. Bu kota kapsamında kurum kantininden hükümlüler ücretsiz olarak gıda temin ederler.”
MADDE 4- Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
EK MADDE 2
Regl olan hükümlüler için ped, aylık olarak ücretsiz bir şekilde sağlanır.
Her bir hükümlüye kişisel ihtiyacın karşılaması üzerine aylık olarak sabun, şampuan,
kalem, kağıt ve zarf, ücretsiz olarak sağlanır. Zarf ve kağıt sayısı ayda en az 10 adete karşılık gelmelidir.
MADDE 5- Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 10
Her bir hükümlüye kişisel ihtiyacın karşılaması üzerine aylık olarak maske ve dezenfektan ücretsiz olarak sağlanır. Maske sayısı günde en az bir maskeye karşılık gelmelidir.