Seçilmiş milletvekilinin sorduğu 7 soruya gereken yanıtı vermeyen atanmış Bakan Karaismailoğlu, "2003 yılında sivil hava trafiğine açık havalimanı sayısı 26 iken günümüzde 56 aktif havalimanı ile vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Çukurova Havalimanı da bunlardan biri olup 2022 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır" demekle yetindi.
Bakana tepki gösteren Ayhan Barut, "Tek adam rejiminin atanmışı olan bakanı, bu gayriciddi ve yakışıksız tavrı nedeniyle kınarken bugüne dek ciddiyetle yapmadığı işini doğru düzgün yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Mersin sınırları içerisinde Yap-İşlet-Devret modeliyle yatırım maliyeti 357 milyon Euro olarak belirlenip ihalesi 15 Aralık 2011'de, yer teslimi 15 Mart 2013'te gerçekleştirilen ve temeli 28 Mayıs 2013 tarihinde atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı, 3 yıl içinde hizmete açılacaktı. İlk ihale tarihinden bu yana yaklaşık 10 yıl geçmesine karşın bu tartışmalar bitmedi. Havaalanında başlayan çalışmalar bir türlü tamamlanmayınca, yine çeşitli ihaleler düzenlendi. 4 Şubat 2020'de yapılacağı duyurulan havalimanı üst yapı ihalesi 16 Mart 2020 tarihine ertelendi. Sonrasında ise Cengiz-Limak-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu'nun kaybettiği Çukurova Havalimanı ihalesini Günbeton İnşaat-Terminal Yapı Ortak Girişimi kazandı. Bu sürecin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevden alınırken yerine atanan Bakan Adil Karaismailoğlu, bu ihaleyi iptal ettiklerini duyurdu. 26 Ekim 2020 tarihinde yapılacağı açıklanan yeni ihale de 20 Kasım 2020 tarihine ertelendi. Son yapılan ihalede en yüksek teklifi 297 milyon 100 bin Euro artı KDV karşılığında Favori İşletmecilik A.Ş. / YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. ortak girişimi verdi. İhaleyi kazanan firma sahibinin AKP'den belediye başkan aday adayı olduğu ortaya çıktı.
SORU ÖNERGESİ SUNMUŞTU
Çukurova Bölgesel Havalimanı yapımı nedeniyle Adana Havaalanı'nın kapatılması da gündeme gelince CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, 2 Aralık 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. Ayhan Barut'un önergesinde şu sorular yer aldı:
"1- Adana ve Mersin nüfusu, bölgeye gelen yıllık turist sayısı hesaba katıldığında yeni açılacağı söylenen ve yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı için kamuoyuna yansıdığı biçimde yolcu uçuş garanti sayısı verildi mi, eğer böyleyse hangi kriterler gözetilerek bu sayıya ulaşıldı ve yolcu garantisinin koşulları ve bilgilerini paylaşır mısınız?
2- Yıllık uçuş garanti sayısının 12 milyon kişi olduğu doğruysa bunu sağlayabilmek için 2019 yılında yaklaşık 5 milyon kişinin kullandığı Adana Havalimanı’nın kapatılması mı düşünülmektedir?
3- Yolcu uçuş garantisi altyapı ihalesini alan şirkete mi, yoksa üstyapı ihalesine en yüksek teklifi veren şirkete mi verilmiştir, bu konuda açıklama yapabilir misiniz?
4- Son olarak üst yapı ihalesine en yüksek teklifi veren şirketin iktidar partisinden belediye başkan adayına ait olmasının ihalede bir rolü olmuş mudur?
5- İlk başta yatırım maliyeti 357 milyon Euro olarak duyurulan Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin sadece üst yapı ihalesinde 297 milyon 100 bin Euro tutarında bedel belirlenmesi sizleri rahatsız etmiyor mu, neden bu seviyede bir rakam ortaya çıkmıştır?
6- Kamuoyunda haklı tepkilere yol açan ve bölgenin ihtiyacını karşılamayan Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?
7- Bugüne dek yapılan yatırım tutarları ve işler dikkate alındığında iptal edilmesi olası olan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yerine uluslararası ölçekte geniş boyutlu Hal ve Gıda Kompleksi yapılmasını düşündünüz mü?"
"BAKANI KINIYORUZ"
Ayhan Barut'un yönelttiği sorulara yanıt vermekten kaçındığı dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu'nun önergeye verdiği yanıtta sadece, "2003 yılında sivil hava trafiğine açık havalimanı sayısı 26 iken günümüzde 56 aktif havalimanı ile vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Çukurova Havalimanı da bunlardan biri olup 2022 yılı içinde tamamlanması planlanmaktadır" ifadesi yer aldı. Bakana tepki gösteren Ayhan Barut, "Gazi Meclis'te aziz milletin oylarıyla seçilmiş milletvekilleri olarak görevimizi yapıyoruz. Gazi Meclis'in saygınlığına gölge düşüren, tek adam rejiminin atanmışı olan bakanı, bu gayriciddi ve yakışıksız tavrı nedeniyle kınıyoruz. Atanmış bakanı bugüne dek ciddiyetle yapmadığı işini doğru düzgün yapmaya çağırıyoruz. Sorduğumuz her bir sorunun yanıtını kamuoyu da biz de bekliyoruz. Gerçekleri saklayamayacaksınız. Bilinmelidir ki biz tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaya, kentimizin ve ülkemizin değerlerini rantiyecilere karşı savunmaya devam edeceğiz" dedi.