"PROJE TUTARI 700 MİLYON EURO"
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu arasında Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkan Anlaşması (FRIT) çerçevesinde sözleşme imzalandığını anımsatan Ayhan Barut, "Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan Promoting Integration of Syrian Children Into Turkish Education System (PICTES) yani Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) 03.10.2016 tarihinde başlamıştır. İki aşamalı olarak yürütülen projenin toplam tutarı 700 milyon Euro'luk hibeden oluşmaktadır" diye konuştu.
"SÜRELİ İŞÇİ OLARAK ÇALIŞIYORLAR"
Proje kapsamında görev yapan öğretmenlerin durumlarıyla ilgili konuşan Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Bu proje kapsamında Suriyeli çocuklara Türkçe öğretmek amacıyla sınıf öğretmenliği, Türkçe ve edebiyat öğretmenliği branşlarından KPSS ve mülakat puan üstünlüğüne bakılarak yaklaşık 4 bin öğretmen ataması yapılmıştır. Sonraki süreçte bunlara rehber öğretmen ve Arapça öğretmeni de eklenmiş, ihtiyaca yönelik atamalar 2018'e dek sürmüştür. Bu öğretmenler KPSS ve mülakat ile atanmasına rağmen 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında kendileriyle imzalanan 'Belirli Süreli İş Sözleşmesi' kapsamında işçi olarak çalıştırılmış ama disiplin yönünden de 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlanmıştır. Toplam 5 farklı branştaki bu öğretmenler ülkemizde 'Piktes' öğretmenleri olarak bilinmektedir."
"MAĞDURİYET GİDERİLMELİ, HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR"
Yaklaşık 4 yıldır öğretmenlik yapan emekçilerin tatil bilmeden yaz-kış çalıştığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Yaz ve kış ara tatili bilmeden Suriyeli çocukların okullaşması için özveriyle çaba gösteren öğretmenlerimiz alan taraması gibi mağduriyetlerin yanı sıra eğitim altyapısı yetersizliği nedeniyle okul koridoru ve mescitlerinde bile ders vermiştir. Görev yaptıkları okullarda çalışma koşulları ve mobbing nedeniyle ayrıştırılan bu öğretmenlerimiz 4 yıldır kadrosuz biçimde çeşitli zorlukları göğüslemeye çalışıyor. Görmezden gelinen ve Suriyeli çocukların eğitiminde görev aldıkları için ötekileştirilip zor günler yaşayan öğretmenlerimizin mağduriyeti giderilmelidir. İş, güvence ve gelecek kaygısı taşıyan öğretmenlerimizin çalışma koşulları, özlük hakları iyileştirilmelidir. En temel sorun olan kadro konusunda bu öğretmenlerimizin çığlığı duyulmalı, hak ettikleri kadrolu güvenceye kavuşmalıdırlar."
"ÖĞRETMENLERE KADRO VERECEK MİSİNİZ?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması talebiyle Meclis'e sunduğu önergede şu sorular yer aldı:
"1- Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi (PIKTES) kapsamında kaç okulda, hangi branşlarda kaç öğretmen görev yapmaktadır?
2- Sayıları yaklaşık 4 bin olarak ifade edilen bu öğretmenlerimizin okullarda yaşadıkları sorunların, okulların altyapı yetersizliğinden kaynaklı problemlerin çözülmesi için bir girişiminiz/planlamanız bulunmakta mıdır?
3- Söz konusu öğretmenlerimizin iş güvencesizliğinden kaynaklı okul idarecilerince maruz kaldıkları baskı ve ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi ve önlenmesi için bir çalışma yapacak mısınız?
4- İşsiz kalma korkusuyla yaşayıp 4 yıldır mağdur olan, güvenceli çalışma için daimi kadro bekleyen, özlük haklarının iyileştirilmesini talep eden öğretmenlerimizin istihdamı konusunda bir hazırlık yapacak mısınız?"
10 Mayıs 2020 Pazar 10:51
Son Güncelleme: 10.05.2020 10:53