GERÇEK MUHABİR ANKARA/TBMM - Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu Üyesi İbrahim Özdiş, son dönemde yaşanan arı ölümlerini meclise taşıyarak, “Arıcıların feryadına kulak verin” dedi
Adana ve bölgesindeki arı ölümleriyle ilgi üreticilerin şikayetlerini dinleyerek bunları meclise taşıyan Özdiş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sundu. Yanlış tarım uygulamaları ve zirai ilaç kullanımı sonucu son dönemde artan toplu arı ölümlerinin üreticileri zor durumda bıraktığını kaydeden CHP Milletvekili Özdiş, bakanlığın bu konuda önlem alıp almadığını sordu.
CHP Milletvekili İbrahim Özdiş’in, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle yönelttiği soru önergesi şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Yanlış tarım uygulamaları ve tehlikeli zirai ilaç kullanımı neticesinde Adana’nın çeşitli ilçelerinde özellikle son 3-4 yıldır sık sık arı ölümleri meydana gelmektedir. Arıcılık yaparak geçimini sağlayan kişilerin büyük mağduriyetine neden olan bu olay sonucu, üreticiler sermayelerini kaybedip, para kazanamayıp, geçimlerini sağlayamaz, borçlarını ödeyemez olmuşlardır. Bu çerçevede;
1-Türkiye genelinde arıcılık yapan kaç kişi bulunmaktadır? Toplam kovan sayısı nedir? Adana ili için bu istatistikler nelerdir?
2-Geçtiğimiz 5 yıl hesaba katıldığında arı ölümleri hakkında hangi bölgelerde toplam kaç şikâyette bulunulmuştur? Bu şikâyetler nasıl neticelendirilmiştir?
3-Adana ili için bu hususta şimdiye kadar kaç şikâyette bulunulmuştur? Bu şikâyetlerin akıbeti nedir?
4-Arı ölümleri ile kovanların civarında bulunan tarla ve bahçelerde kullanılan zirai ilaçlar arasındaki ilişki Bakanlığınız tarafından incelenmiş midir?
5-Bakanlığınız tarafından Çukurova Üniversitesi ile beraber arı ölümleri ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
6-Çeşitli ülkelerin kamuoyunda ve dünyaca ünlü bazı üniversitelerin araştırmaları sonucunda ColonyCollapseDisorder (CCD) diye adlandırılan, arı ölümleri ile ilgili fenomen hakkında herhangi bir bilginiz var mıdır? Adana’da yaşanan arı ölümleri CCD ile bağlantılı olabilir mi?
7-İlaç firmalarının bu konuda önlem alınmasını engellemeye çalıştığı, kulis yaptığı iddiaları doğru mudur?
8-Bu hususta çiftçileri bilgilendirici herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?"