KÖTÜ YÖNETİMİN BEDELİNİ HALKIN SIRTINA YÜKLÜYORLAR
Yeşil, bir yıl içerisinde konutta kullanılan doğalgaza yapılan zammın perdelendiğini ve aylık yüzde 1'lik bedellerle toplamda %18'den fazla zam yapıldığını ifade ederek, "Kötü yönetimin bedelini halkın sırtına yüklemeye çalışıyorlar. Dünya'da doğalgaz fiyatlarının yükselmesi bir bahane değildir. Eğer ekonomi iyi yönetiliyor olsaydı bu şartlar altında yapılan zamlar bir nebze tölere edilebilirdi. Ancak ne yazık ki fiyatlar bir birim artıyorsa, kötü yönetim yüzünden döviz iki birim artıyor ve zamların bedeli halkın sırtına yükleniyor." yorumunda bulundu.
DOĞALGAZ ZAMLARI HER YIL TÜKETİMİ DÜŞÜRÜYOR
Türkiye genelinde yaklaşık olarak 2017 yılında 53 milyar metreküp, 2018 yılında 50 milyar metreküp ve 2019 yılında 46 milyar metreküp doğalgaz tüketilmesinin sanayide ve konutta kullanılan doğalgaz fiyatlarıyla orantılı olduğunu belirten Yeşil, yapılan zamlarla birlikte bekleyen kış ayında tüketimin daha da azalma ihtimaline vurgu yaparak, "Vatandaşlarımız en temel ihtiyacı olan ısınma ihtiyacından dahi feragat edecek duruma gelmişse, bunun sorumlusu enerji sektörünü etki analizi yapmadan özelleştirip, bir de üzerine döviz eksenli alınan banka kredilerini ödeyemeyen şirketlerin borcunun halkın sırtına yüklenmesini izleyenlerdir. Uzun süreli doğalgaz temin anlaşmaları biterken, 2023 yılında Karadeniz'de çıkarılması planlanan 450 milyar metreküplük doğalgaz, ülkemizin birkaç yıllık ihtiyacını ancak karşılayabilir durumda. Üstelik henüz Karadeniz gazının ne şekilde çıkartılacağı, ne şekilde dağıtımının yapılacağına dair de kayda değer bir açıklama yapılmadı" dedi.
Yeşil’in Bakan Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ise şöyle:
1.2021 yılı itibariyle konut tüketiminde örtülü olarak toplamda %18'den fazla orandaki doğalgaz zamlarına rağmen bu yıl içerisinde konutta kullanılan doğalgaza yeni bir zam yapılması gündemde midir? 2. Kamu personellerinin maaş artışı ve asgari ücretlerdeki yıllık artış oranı düşünüldüğünde, yapılan zamların vatandaşlarımızın alım gücü üzerindeki etkileri araştırılmış mıdır? 3. 2019-2021 yılları arasında Türkiye genelinde doğalgaz faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilen kaç vatandaşımız vardır? 4. 2019-2021 yılları arasında Doğalgazı kesilmekle birlikte, borcunu ödeyemediği için icralık olan kaç vatandaşımız vardır? 5. 2019-2021 yılları arasında Ankara genelinde doğalgaz faturasını ödeyemediği için doğalgazı kesilen kaç vatandaşımız vardır? 6. Sürekli artan zamlara karşın, enerji tüketiminde dışa bağımlılığın azaltılması için, Bakanlığınızın yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik 2019-2021 yılları arasındaki teşvikleri nelerdir? 7. 2019-2021 yıllarında Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde kullanılan elektrik ve doğalgaz fatura bedeli toplamı ne kadardır?