“HER 5 İLAÇTAN 3 Ü İTHAL”
Kaplan “İlaç sektöründeki toplam ilaçların yaklaşık %60'nın ithal olmasından kaynaklı bu sektörde fazlasıyla dışa bağımlı durumdayız. Dolayısıyla döviz kurunun en çok etkilediği sektörlerin başında gelen ilaç sektöründe, bugün yaklaşık 500 kalem ilaç bu sebeple piyasada yeteri kadar bulunamamaktadır. İlaçların temininde yaşanan sorunlar tasarruf öncelikli politikalar sebebiyle artarak devam etmektedir. Reel döviz kuru ile Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç için belirlenen döviz kuru arasındaki makasın, çok açılmış olmasından kaynaklı ithal ilaç firmalarının fiyat beklentisi karşılanamamaktadır. Fiyat beklentisine cevap bulamayan firmalar ise Türkiye'deki ilaç arzını azaltarak bitirmektedir. İlaçlara ulaşamayan hastaların tedavileri yarım kalmakta, hasta ve hasta yakınları mağduriyet yaşamaktadır.” dedi.
“YERLİ İLAÇ ÜRETİCİSİ TEŞVİK EDİLMELİDİR”
Kaplan “Hepatit B, grip ve menenjit aşılarından hayati önem taşıyan kanser ilaçlarına ithal edilen ilaç listesi uzamaktadır. İlaç temininde sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız muadil ilaçlara yönlendirilmekte ve bu durum ciddi sağlık mağduriyetlerinin yaşanmasına sebep olmaktadır. Türkiye'de ilaç endüstrisinde yerli üretimin arttırılmasına yönelik bir AR-GE çalışması artırılarak yerli ilaç üreticisi teşvik edilmelidir.” dedi.
BAKAN KOCA’YA SORULAR:
Türkiye, son 5 yılda ayrı ayrı gösterilmek üzere ithal ilaçlara ne kadar ödemiştir?
Türkiye’de kullanılan ilaçların ne kadarı yerli üretimdir? Türkiye'de ilaç endüstrisinde yerli üretimin arttırılmasına yönelik bir AR-GE çalışması var mıdır?
İlaç sektörünün yatırımcılarına yerli üretimini teşvik eden herhangi bir devlet desteği var mıdır?
Döviz kurunun piyasaya uygun hale getirilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
25 Ekim 2019 Cuma 16:47
Son Güncelleme: 25.10.2019 17:21