CHP Mersin Milletvekili Atıcı'nın konu ile ilgili Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle TBMMN Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesi şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96’ıncı maddeleri gereği talep ederim.
Mersin Liman İşletmesi’nde taşıma işi ile uğraşan bazı eski hükümlü şoförlerin limana alınmadığı iddiaları kamuoyuna yansımıştır. Limana giriş yapamayan bu şoförlerin işlerinden çıkarıldığı ve çalıştırılmadığı da anlaşılmaktadır. Bu uygulamanın sadece Mersin Limanı’na özgü olması ve başka bir liman işletmesi tarafından uygulanmaması akıllara keyfiyet durumunu da getirmiştir.
Özelleştirme kararları sonrasında çok büyük bölümü özel firmalara devredilen Mersin Limanı’nın, bu uygulama ile yaklaşık 150 kişinin limana giriş çıkışlarını yasakladığı iddia edilmektedir.
Hükümlülerin topluma kazandırılması ile ilgili çalışmalar, 4857 Sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Kanun çerçevesinde kamu işyerlerine yüzde iki oranında eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. Böylece eski hükümlülerin toplumla tekrar bağ kurmaları ve yeniden suç işlemelerinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Hal böyleyken Mersin Limanı’nın değişik firmalarda çalışan bu kişilerin çalışmalarının engellenmesi kabul edilemez. Bu bağlamda;
- Yurt dışına çıkış yasağı bulunmayan ve istedikleri anda limana yolcu olarak girebilen kişilerin sadece eski hükümlü oldukları için Mersin Limanı’na girişinin engellendiği iddiaları doğru mudur?
- İddialar doğruysa, cezalarını çekmiş olan bu insanların yeniden cezalandırılmaları anlamına gelen bu uygulamayı kaldırmayı düşünüyor musunuz?
- Limana giremedikleri için işten çıkarılan ve çocuklarıyla birlikte adeta açlığa mahkûm edilen bu insanların yeniden suça bulaşmaları durumunda bu uygulamayı yapanlar da sorumlu tutulacak mıdır?"