"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından Anayasa'nın 98 inci ve İçtüzüğün 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ve talep ederim. 19.12.2017
15 Temmuz darbe girişiminin akabinde ilan edilen OHAL ve düzenlenen KHK’lerle çok sayıda kamu çalışanı görevlerinden ihraç edilmişlerdir. İhraç edilen kamu çalışanı sayısı yüzbinlerle ifade edilmekte olup hak arama yolları da yine KHK’de yayınlanan bir hükümle idare mahkemelerinin konu hakkında karar vermeyeceğinin işaret edilmesiyle engellenmiş ve adres olarak Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu gösterilmiştir. Bahse konu komisyon 23 Ocak 2017 tarihinde çıkarılan KHK ile teşkil edilmiş ancak çalışmalarına 4 ay sonra 23 Mayıs 2017’de başlamıştır. Bu dört aylık süre zarfında komisyon üyeleri ve üyelere yardımcı olacak personel belirlenmiş olup Komisyon ilk başvurularını 17 Temmuz 2017’de almıştır. Bu ikinci rötarda da komisyona tahsis edilen binanın eksikleri tamamlanmıştır. 14 Eylül 2017 tarihi itibariyle de Komisyon tarafından oluşturulan bilgi işlem sistemi üzerinden başvurular alınmış olup başvuruların 23 Ekim 2017’ye kadar süreceği ifade edilmiştir. Bu gecikmeler üzerine tarafınızın “Zannediyorum kasım ayından itibaren dosyaları ele alıp değerlendirecek” şeklindeki açıklamanız kamuoyuna yansımıştır. Bu gecikmenin sebebi olarak da kurumlardan istenen bilgi ve belgelerin henüz Komisyona ulaşmamış olması gösterilmiştir. Ancak Aralık aynının sonlarına gelindiğinde teşkilinden itibaren yaklaşık olarak bir yılının tamamlamış olan Komisyonun çalışmalarının ne aşamada olduğuna yahut verdiği bir karara rastlanmamıştır.
Bu bağlamda;
-Komisyonun amacı nedir? Komisyonun amacı mağduriyetlere ilişkin çözüm üretmek ise neden bir yıldır hiçbir işlem yapmamıştır?
-Komisyonun amacı yurttaşların mağduriyetlerini hukuki yollardan gidermesinin engellenmesi midir?
-Komisyon AYM ve AİHM başvurularını önlemek için mi kurulmuştur? “AİHM’ye gitme ihtimaline karşı bir itiraz komisyonu oluşturduk” şeklindeki açıklamanız Komisyonun amacının hukuki başvuruları önlemek olduğuna dair bir itiraf mıdır?
-Hâlihazırda kaç kişi ilan edilen KHK’lerle ihraç edilmiştir? İhraçların kurumlara göre dağılımı nedir?
İhraç edilen kamu personellerinin ihraç gerekçeleri nelerdir?
-Kamu çalışanlarının ihraç edilmesi ile kamuda yeni istihdamların gerçekleştirilmesi mi hedeflenmiştir? Amaçlanan hükümetinize yakın çevrelerin kamuda istihdamının sağlanması mıdır?
-Hâlihazırda Komisyona yapılan başvuru sayısı nedir?
-Komisyona yapılan başvurular hangi aşamadadır? Sürecin uzaması yurttaşların mağduriyetini artırmıyor mu?
-Komisyonun başvuruları sürüncemede bırakması yurttaşların hukuki mekanizmalara başvurusunun önünde engel teşkil etmiyor mu?
-Komisyon yapılan başvurulara ilişkin kararlarını ne zaman açıklayacaktır?
-Komisyon aşamasından sonra yargı yolu açılacak mıdır? Komisyon aşamasından sonra yargı yolunun açılacağına dair açıklamanızın amacı nedir? Şayet yargı yolu açılacak idiyse neden hâlihazırda engellenmiştir?"