Üretilen zirai ilaçları Tarım Kredi Kooperatifleri ile tarımsal birlik ve zirai ilaç bayilerine satması gereken Tarkim'in özel bir firmaya yüklü miktarda ve çok düşük fiyattan sattığı iddialarını sorgulayan Barut, "Bu satışın Tarkim'e maliyetinin bir milyon lira olduğunun ifade edildiği iddialara göre, satış yapılan firma ise Tarkim Genel Müdürü'nün arkadaşına ait bir şirket olarak ifade edilmektedir" dedi.
'YÜKLÜ MİKTARDA VE DÜŞÜK FİYATTAN SATTI' İDDİASI
TARKİM Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez ve Bölge Birlikleri ile Gübre Fabrikaları Türk A.Ş. tarafından kurulduğunu, bitki koruma ürünleri imalatı, satışı ve pazarlaması konusunda faaliyet gösteren bir kuruluş olduğunu anımsatan Ayhan Barut, "Yaygın bir satış ve dağıtım ağına sahip olan TARKİM Bitki Koruma, bünyesinde bulundurduğu 176 adet zirai ilaç ile Tarım Kredi Kooperatifi olmak üzere diğer tarımsal birliklere ve zirai ilaç bayilerine hizmet vermektedir. Üretilen zirai ilaçları Tarım Kredi Kooperatifleri ile tarımsal birlik ve zirai ilaç bayilerine satması gereken TARKİM’in geçtiğimiz Mayıs ayında zirai ilaçları özel bir firmaya yüklü miktarda ve çok düşük fiyattan sattığı iddia edilmektedir" diye konuştu.
DUDAK UÇUKLATAN İDDİALAR
İddialara göre söz edilen bu satışın TARKİM'e maliyetinin bir milyon lirayı bulduğu ve satış yapılan firmanın ise TARKİM Genel Müdürü’nün arkadaşına ait bir şirket olarak ifade edildiği iddialarını Meclis gündemi'ne taşıyan Ayhan Barut, konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapılmasını istedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunan Barut, şunları kaydetti:
"Bu satışın TARKİM’in bayilerine ürün satışını durdurduğu bir dönemde yapıldığı, üstelik yüklü miktarda ve çok düşük fiyattan verildiği, hemde TARKİM’in bayisi olmayan, tarım ilacı üreticisi olan bir firmaya yapılması da sektörde ayrıca büyük bir rahatsızlık ve huzursuzluk yaratmıştır. TARKİM Genel Müdürü’nün arkadaşına ait olduğu iddia edilen söz konusu firmaya satılan ürün fiyatı ile Tarım Kredi Kooperatiflerine satılan fiyat arasında yüzde 30-40 hatta yüzde 60’a varan oranlarda fiyat farkı bulunması sektör paydaşları tarafından satış ile peşkeş çekildiği şeklinde nitelendirilmektedir. Aynı dönemde TARKİM bayisine parası peşin olarak ödendiği halde 40 TL artı KDV’den verilmeyen zirai ilacın, ilgili firmaya 27 TL’den verilmesi arasındaki uçurumun başka türlü izah edilmesi mümkün değildir."
"SATIŞ YAPILAN FİRMA GENEL MÜDÜRÜN ARKADAŞI MIDIR?"
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt verilmesi istendi:
"1. Bazı basın yayım organlarına da haber olan bu satış yapılmış mıdır? İddia edildiği gibi alım yapan firma ile Tarkim Genel Müdürü arasında arkadaşlık ilişkisi var mıdır? Satış için ileri sürülen rakamlar bu ilişkiden kaynaklı mı firmaya uygulanmıştır?
2. Tarkim’in bu satışı sektörü ve sektör paydaşları arasındaki rekabeti nasıl etkilemiştir?
3. Tarkim’in paydaşları arasında büyük bir mağduriyete yol açan bu satışı bakanlık tarafından bilinmekte midir? Bakanlık olarak bu konuda kurum nezdinde bir girişimizin oldu mu/olacak mı?
4. Tarkim’in bu tasarrufu nedeniyle oluşan maddi ve manevi zarara ilişkin adli, idari bir denetim görevlendirmesinde bulunacak mısınız?
5. Tarımsal faalyet yürüten bu denli önemli bir alanda tekelleşmenin önüne geçmek için hangi önleyici tedbirleri alacaksınız? Bu yönde bir planlamanız mevcut mu?
6. Tarım Kredi Kooperatifleri ve zirai ilaç bayileri tarafından pek çok makama yapılan şikayetlere ilişkin hangi adımlar atılmış ve sonuçları ne olmuştur?"
12 Kasım 2019 Salı 09:49
Son Güncelleme: 12.11.2019 10:47