SORU ÖNERGESİ SUNDU
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Türkiye'de pandemiyle mücadelede 1 yıldan fazla bir süreyi geride bıraktık. Acıların çoğunlukta olduğu hayli zor bir dönem yaşadık, hala da yaşıyoruz. Bu süreçte başta sağlık emekçileri olmak üzere toplum olarak ciddi mücadeleler verildi, telafi edilemeyecek bedeller ödendi. Yaşamını yitirenlerin acısı uzun yıllar yüreklerde derinden hissedilecektir" diye konuştu.
"ERTEME KARARI İPTAL EDİLMELİ"
Salgınla mücadelede yaşanan eksiklere ve karşılaşılan sorunlara değinen Barut, şöyle devam etti:
"Bu süreçte, her ülke kendi gerçekliği ve iktidarın politik anlayışları çerçevesinde pandeminin olumsuz etkisine az ya da çok maruz kalmıştır. Pandeminin ilk zamanlarında yaşanan belirsizliğin, bilimin ışığında gösterilen çabaların sonucunda özellikle de aşının uygulanmaya başlanması ile umuda dönüştüğü söylenebilir. Resmi açıklamalarla gerçeklikler arasındaki çelişkiyi takip etmekte bile zorlandığımız ülkemizde, aşının tedarik ve uygulama süreci maalesef yönetilememektedir. Salgını kontrol altına almak ve toplum bağışıklığının sağlanması için mümkün olduğunca çok sayıda kişinin aşılanmasını isterken, aşı randevularının iptal edilmesi asla kabul edilemez. Büyük yanlış olan erteleme kararından dönülmeli, yeterli aşı temini için iktidar acil adım atmalıdır."
"TARIM VE GIDADA İŞLER DURMUYOR"
Salgın döneminin sağlık için yeterli ve güvenli gıda ile temiz suyun gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu aktaran Ayhan Barut, şunları anlattı:
"Salgın sürecinde gıda üretim ve dağıtımı işlerinin yaşamımızın sürdürülebilmesinde önemli işlevi bulunduğu görülmektedir. Pandemi boyunca üretimin durmadığı gıda sektöründe çalışanların sokağa çıkma yasağında da çalışmaya devam ettiği göz ardı edilmemelidir. Tarladan, çiftlikten başlayarak üretimden tüketime ve dağıtıma kadar gıdanın her aşamasında ve resmi kontrollerde görev alan gıda ve tarım çalışanlarının bu zorlu dönemi sağlıkla geçirebilmeleri, aşılama başta olmak üzere alınacak tedbirler ile mümkün olacaktır."
"AŞIYLA KORUYUN"
Tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösterenler ile çalışanların taleplerine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Sağlık Bakanlığınca Ocak ayında yayınlanan 'Aşıda Öncelikli Gruplar Tablosunda' gıda üretim zincirinde yer alanlar ikinci öncelikli gruplar arasında sayılmıştır. Ancak, farklı meslek grupları aşılamada öncelikli sıraya alındığı halde emek yoğun bir alan olan tarım ve gıda sektörü çalışanlarının aşılanması henüz gündeme gelmemiştir. Unutulmamalıdır ki, gıda üretiminin kesintiye uğramaması ve artarak sürdürülmesi, sektör çalışanlarının sağlığını idame ettirebilmesine bağlıdır. Toplumun en temel ihtiyacı olan gıdanın; üretim, sanayi, lojistik ve perakende aşamalarında çalışanların pandemiye karşı aşılanarak korunması görevi tüm aciliyeti ile yetkililerin önünde durmaktadır. Aşılamada herkes öncelikli olmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumda ise öncelikler, farklı kesimlerin Bakanlık üzerinde gerçekleştirdiği lobi faaliyetlerinin etkisine göre değil, bilim, toplumsal gereklilik ve objektif değerlendirmelerle belirlenmelidir."
"TARIM VE GIDA İÇİN AŞI ÇALIŞMASI VAR MI?"
1- Pandemide aşı önceliklerinin mantık ve bilim çerçevesinde belirlenmesi, gıda temininin sürdürülebilmesi için tarım ve gıda sektörü çalışanlarının öncelikle aşılanması konusunda bir hazırlık yapıldı mı?
2- Tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösterip çalışanların aşılanması için bir takvim var mıdır, öncelikli aşılama yapılacak mıdır?
3- Pandeminin yıkıcı etkileri gözetildiğinde, tam kapanma döneminde bile faaliyetleri süren tarım ve gıda sektörüne yeterli desteğin verilmesi için bir çalışmanız var mıdır?
4- Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve güvenli gıdaya erişimin kesintisiz sağlanması için artan üretim maliyetleri gözetilerek tarım ve üreticiler için ayrıca bir destek paketi hazırlayacak mısınız?"