Ankara'nın Ulaşım Ana Planı “PARALEL” değil “BÜTÜNLEŞİK” olmalı!

Ankara Milletvekili Nihat Yeşil: “Ulaştırma Planı diye bir tanım veya kavram İmar Kanununda yok. Ulaştırma Bakanlığı’nın, Kentlerimizin Ana Planlarında yetki sahibi olması; Büyükşehir belediyeleri ile kent planlaması noktasında yetki karmaşasına neden oluyor." Nihat Yeşil'in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

02 Mayıs 2018 Çarşamba 11:09
Ankara'nın Ulaşım Ana Planı “PARALEL” değil “BÜTÜNLEŞİK” olmalı!

“Ulaşım” ile “Ulaştırma” arasında bazı farklar vardır. Ankara Milletvekili Nihat Yeşil; “Ulaştırma Planı” diye bir tanım veya kavram İmar Kanununda yok. Ulaştırma Bakanlığı’nın, Kentlerimizin Ana Planlarında yetki sahibi olması; Büyükşehir belediyeleri ile kent planlaması noktasında yetki karmaşasına neden oluyor. İdare mahkemelerinde sorunlar çıkıyor. Mekânsal planla Yönetmeliğinde geçen; “Ulaşım ana planı, 'gerektiğinde' çevre düzeni planları ile uyumlu olur” demektedir. Kent planlarından bağımsız geliştirilen “paralel ulaşım ana planlarını” gündeme getiriyor. Örnek; Gazi üniversitesi Rektörlüğünce, Gökçek zamanında yapılan Ankara Ulaşım Paralel Ana Planı 2038 planı.

Yeşil, özetle şunları söyledi:

Kentlerimizin “Çevre Düzeni Planı”;  1/100.000 ve 1/50.000 ölçekli olarak çizilen plan paftaları, analiz ve analitik etüt çalışmaları ile planlama raporlarının tamamını ile bir bütündür.

Dolayısıyla; Çevre Düzeni Planları; ulaşım öngörü ve kararlarını da kapsayan temel planlardır. Ulaşım ve arazi kullanım kararları, hazırlanacak “Kent Çevre Düzeni” ve “Nazım kent planlarının” içinde zaten bütünleşik ele alınmaktadır. “Ulaşım ana planı” diye de,  mekânsal plan kademelenmesinde bağımsız bir Plan(lama) türü de yoktur.

Ancak; “Ulaştırma Projeleri”;  Ulaşım türleri Detaylı çalışmalar ile oluşturulur. 1/25.000 ve 1/5000 ve daha alt ölçekli çizili ve yazılı projelerdir.

Örneğin; Tek yön çift yön yol uygulaması, Metro,  dolmuş ve otobüs güzergâhları ve istasyonlarının belirlenmesi, yaya ve bisiklet yolları gibi konuları kapsar.

3194 sayılı İmar kanunun 5. maddesinde de, plan türleri sayılırken plan türleri sayılırken eksik ve net olmayan bir sınıflama ve tanımlamaya gidilmiştir.

3194 sayılı kanunun 5. Maddesinde; “planlama kademelenmesi birlikteliği”  içinde “plan türleri sayılırken“Ulaştırma planlarına”  yer verilmemesi eksikliktir.

“ Ulaşım Ana Planı ”: 

Şehrin üst ölçekli Çevre Düzeni Planı yapılırken, “Çevre Düzeni Planı” kapsamında; eşgüdümlü, karşılıklı etkileşim ve uyum içinde hazırlanan ulaşım etütleri ve ekli raporlarıdır.

“ Ulaştırma Projeleri :

 Kent Nazım planları üzerine çizilen ve kent planları ile eşgüdüm içinde ele alınan ulaşım türleri ve güzergâhlarına yönelik detayda çizilen proje paftaları ve raporların tamamıdır.

Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in TBMM gündemine ve Ulaştırma Bakanlığına taşıdığı soruları ise şöyle;                                                                                                                    

1.   Metro ve hafif raylı sistem olarak kaç kilometrelik öneri  hat, Ankara ilinde yatırım programına alınmıştır? Kaç km'lik hat inşa aşamasındadır?

2.   Yatırım programlarında;  Diğer toplu taşım sistemleri ile de entegre olma özelliği  gösteren ve de  Avrupa kentlerinde  yaygın olarak kullanılan Monoray veya  havaray  olarak isimlendirilen ulaşım sistemlerine yer verilmiş midir?

3.   Metrodan daha az maliyetli olan bu  çağdaş  “Monoray”  raylı sistem türünün Metropol kentlerimizde yaygınlaştırılmasının, Uluslararası lastik tekerlekli toplu  taşım karteli tarafından geciktirildiği  iddiası doğru mudur?

4.   Monoray ulaşım türü hakkında,  Ankara'da Bakanlığınız tarafından gündemde olan yâda belediyeler tarafından bakanlığa iletilen proje hat  teklifleri var mıdır? Varsa ne aşamadadır? Yoksa neden yoktur?

Son Güncelleme: 02.05.2018 11:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.