Anayasa görüşmeleri TBMM'de başladı!

TBMM’de, AKP’nin MHP desteğiyle getirdiği, “Cumhurbaşkanlığı” adı altında Başkanlık sistemine geçişi öngören Anayasa paketi görüşülmeye başlandı.

09 Ocak 2017 Pazartesi 22:40
Anayasa görüşmeleri TBMM'de başladı!

Anayasa paketinin görüşmelerinin en az 15 gün sürmesi bekleniyor. TBMM'de Genel Kurul'daki görüşmelerde, paketin doğrudan kabul edilmesi için 367 vekilin desteğini alması gerekiyor. AKP ile MHP'nin oyu bu orana yetmiyor.

Ancak paket, 330 vekilin desteğini alırsa, referanduma sunuluyor. AKP ve MHP'nin vekil sayısı ise, tüm vekillerin”evet” oyu vermesi halinde paketin referanduma götürülmesine yetiyor.

Saat 17.00'yi gösterdiğinde Anayasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeleri geçildi. Ancak CHP'li Engin Altay, teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek ‘geri iade edin' talebinde bulundu. Altay'ın önerisine Başkanvekili Aydın, olumsuz yanıt verince usul tartışması açıldı.

ERDOĞAN İÇİN DEĞİŞTİRMİYORUZ

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, mevcut anayasanın ‘değiştirilemez, ellenemez' olmadığını belirterek, “Bu Meclis isterse Anayasayı değiştirir.  İtiraz etmek size 10 dakika kazandırır. Biz bunu Cumhurbaşkanı için değil, gelecek için istiyoruz” dedi. Turan, CHP'nin milletten korktuğunu söyleyince Engin Alkay, “Korkan belli. 50 avukata bile biberli gaz sıktınız. Millet korkan bir hükümet var, yazıklar olsun. Meclis tv açarsınız, adam gibi yaparsınız. Nerde Meclis tv?” tepkisini gösterdi.

SEÇİLMİŞ KRAL

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, ise teklifin Anayasa'nın ilk 4 maddesine aykırı olduğunu şöyle ifade etti: “Seçilmiş kral yaratma teklifidir. Bir kişi hem hükümet hem kanun yapıcı hem hakim yapma teklifidir. Gazi Meclis'in bağrına canlı bomba koyma teklifidir. “ HDP ise teklifin reddedilmesine ilişkin önerge verdi. Başkanvekili önce ‘işleme almıyorum' dedi, itiraz üzerine usul tartışması açtı. Yapılan konuşmalardan sonra HDP'nin önerisi kabul edilmedi.

MECLİS TV'YE RAKİP ÇIKTI

Meclis TV, Anayasa görüşmelerini yayınlamayınca vekilleri kendi çözümünü buldu. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, profesyonel kamera getirerek Genel Kurul'da masasının üzerine kurdu. Sosyal medya hesabından görüşmeleri canlı yayınladı.

OYLAMA NASIL YAPILIYOR?

İLK OYLAMA; PAKETİN GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLAMASI İÇİN

Meclis iç tüzüğüne göre Anayasa Paketi'nin görüşülmeye başlanması için Genel Kurul'da bir oylama yapılması gerekiyor. Bu oylamada paketin görüşülmesi için yeterli oy çıkarsa, paketin maddelerinin görüşülmesine başlanıyor.

MADDELER TEK TEK OYLANACAK

Paketin görüşülmeye başlamasının ardından, pakette bulunan 18 madde tek tek görüşülecek. Her maddenin görüşülmesinin ardından ise kapalı oylama yapılacak.

MADDELER İKİNCİ KEZ OYLANACAK

Maddelerin tümünün tek tek görüşülüp, görüşme sonrasında oylanmasının ardından iki tam gün ara verilecek. İki tam gün aranın ardından, paketteki 18 madde, bu kez görüşme yapılmadan, tek tek yeniden oylanacak.

PAKETİN TÜMÜ ÜZERİNDE OYLAMA YAPILACAK

18 maddenin tek tek oylanmasının ardından, paketin tümü de bir kez daha oylanacak.

EĞER 330 BULUNMAZSA NE OLACAK?

Anayasa paketinin TBMM'den geçmesi için 330 oy gerekiyor. Maddelerin tek tek oylanmasında bu 330 oy aranacak. eğer maddelerden herhangi biri  330 oyu ilk turda alamazsa, yine de pakette kalmaya devam edecek. Görüşmeler bittikten sonra maddeler üzerinde yine tek tek ikinci oylamalarda 330 oyu alamayan madde, ilk turda 330 almış bile olsa, ikinci turda bu oranı yakalayamadığı için paketten “düşmüş” sayılacak.

İkinci turda 330'u alamayan madde, paket dışında kalacak ve Anayasa Paketi'nin tümü üzerinde yapılacak son oylamaya bu madde dahil edilmeyecek.

Maddelerin tümü üzerinde yapılacak son oylama, pakette kalan, “önceki oylamalarda düşmemiş” maddeler üzerinden yapılacak. Bu son oylamada da yine 330 oy aranacak. Paketin tümünün oylamasında 330 oy oranına ulaşılamazsa, bu kez paketin tümü düşmüş sayılacak.

(Sözcü)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.