Açıkta Kalan Lise Öğrencileri İçin MEB'e Acil Çağrı

Temel liselerin kapatılmasının ardından açıkta kalan ve kayıt olacak okul, ders görecek sınıf, oturacak bir sıra dahi bulamayan öğrenciler için Millî Eğitim Bakanlığı’na acil çözüm çağrısı yapıldı.

15 Eylül 2019 Pazar 11:30
Açıkta Kalan Lise Öğrencileri İçin MEB'e Acil Çağrı

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e sunduğu yazılı soru önergesinde, “dershanelerin kapatılmasının ardından MEB tarafından teşvik edilen temel liselerin de kapatılmasıyla adete bir kaos yaşanmış, açıkta kalan öğrenciler okulsuz kalmış ve veliler mağdur olmuşlardır.” dedi.

BAĞCILAR’DA ONLARCA ÖĞRENCİNİN EĞİTİMİ YARIDA KALDI

Mağduriyetlerin özellikle İstanbul’un Bahçelievler, Bayrampaşa, Kasımpaşa, Bağcılar ve Bakırköy ilçelerinde yaşandığını kaydeden Milletvekili Özdemir önergesinde, “Öğrenciler ya açıkta kalmış ya da zorlukla bir okul bulabilmektedir. Öğrenci ve ailelerin tercih ettiği Anadolu Lisesi okul türlerinin kapasitelerinin dolduğu gerekçesiyle başvuru yapan öğrenciler kayıt olmadan okullardan geri çevrilmişlerdir. Örneğin Bağcılar’da Özel Kültür Temel Lisesi’nin kapatılmasının ardından onlarca öğrencinin eğitimleri yarıda kalmıştır. Bahçelievler’de kapasitesi 350 olan bir okula 2019-2020 eğitim öğretim yılı için 650’nin üzerinde öğrenci kaydının yapıldığı iddia edilmektedir. Sınıf mevcutlarının 45’lere çıktığı okullarda derslik sayısı da yetersiz kalınca öğrenciler okullar içinde gün boyu sınıf sınıf gezmek zorunda kalmaktadırlar. Boş sıra bulabilen öğrenci bulduğu derse girmektedir. Hatta, velilerin aktardığına göre, bazı okullarda resim atölyelerinin, laboratuvarların ve spor salonlarının da gün içinde boş ise derslik olarak kullanıldığı ifade edilmektedir. Küçük olan laboratuvara sıralar konulduğunu, sıralar da yetmeyince laboratuvara tabureler konulduğu ve öğrencilerin çantalar sırtta ders işlendiği anlatılmaktadır.” diye kaydetti.

Velilerin, kendilerine yaşatılanları “Çocuklarını imam hatibe göndermeyen anne babaları cezalandırıyorlar” diye tepki gösterdiklerini ifade eden Özdemir, “Veliler, birçok yerde imam hatip kontenjanlarının boş kaldığını, dört katlı kız imam hatip okulunun iki katının boş olduğunu belirterek, çocuklarının zorunlu olarak bu okullara yönlendirildiğini aktarmaktadırlar. İmam Hatip okullarında sınıflar ve hatta katlar boş kalırken öğrencilerin oturacak sıra dahi bulamadığı bir mağduriyete yol açılmaktadır.” dedi.

ÖĞRENCİLERİN ANAYASAL HAKLARI YERİNE GETİRİLMİYOR

Özdemir, başta Bakanlık olmak üzere İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin, Anayasanın “Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42’nci maddesinde yer alan “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.” maddesinin gereğine uygun olarak hareket etmediğini savunarak, “Gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle, öğrenciler Anayasal hakları olan eğitim ve öğretim haklarından istifade edememektedirler. İşte bu görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyen Bakanlığınız, öğrenci ve velileri özel okullara, kolejlere yönlendirmekte, ekonomik durumu iyi olmayan veliler çok zor durumda kalmakta ve bütçeleri derinden sarsılmaktadır. Çocuklarını özel okullara gönderemeyen ve imam hatip okullarına da göndermek istemeyen aileler ise zorunlu olarak çocuklarını ya açık öğretime göndermekte ya da bu çocuklar eğitim sisteminin dışına itilmektedir. Bakanlığın, bu endişe verisi sorunlara karşı duyarsız kalmayarak acilen çözüm üretmesi beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Milletvekili Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a şu soruları yöneltti:

§  Temel liselerin kapatılması kararınızın ardından, Bakanlığınızın teşvikleri ile bu okullarda eğitim gören öğrencilerin ve velilerinin mağdur olmamaları için hangi tedbir ve önlemler alınmıştır? Bakanlığınız bu süreci nasıl yürütmüştür?

KAÇ ÖĞRENCİ ÜÇ KİŞİLİK BİR SIRADA KENDİSİNE YER BULAMADI

§  Temel liselerin kapatılması neticesinde açıkta kalan, eğitim sisteminin dışında kalan öğrencilere ilişkin yürütmekte olduğunuz bir çalışmanız var mıdır? Türkiye genelinde iller bazında toplam kaç öğrenci eğitim göreceği bir okul, bir sınıf, üç kişilik bir sırada kendisine yer bulamamıştır?

§  Açıkta kalan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesine yönelik acil çözüm üretilmesi konusunda Millî Eğitim Bakanlığı bir inisiyatif alacak mıdır?

RESİM ATÖLYELERİNDE, LABORATUVARLARDA, SPOR SALONLARINDA DERS YAPILMAKTA MIDIR?

§  İstanbul genelinde derslik dışında, resim atölyelerinde, laboratuvarlarda veya spor salonlarında ders yapılan okullar var mıdır? Varsa bu okullar hangileridir ve derslik olarak resim atölyesi mi, laboratuvar mı yoksa spor salonu mu kullanılmaktadır?

§  Velilerin ve öğrencilerin taleplerinin dikkate alınarak okul türlerinin belirlenmesi konusunda Bakanlığınızın bir çalışması olacak mıdır?

AÇIK ÖĞRETİM BAKANLIĞINIZIN ÖZEL BİR POLİTİKASI MIDIR

§  Açık öğretim uygulamalarının yaygınlaştırılması ve öğrenci ve velilerin açık ilkokul ve ortaöğretime yönlendirilmesi Bakanlığınızın bir politikası mıdır? Bu politikanın amaç, hedef ve kapsamı nedir?

§  Açık öğretime giden ilkokul ve ortaöğretim öğrencilerinin sayıları 2009 yılından itibaren yıllara göre nedir? Kız ve erkek öğrenci sayısı olarak dağılım nedir?

§  Öğrenci ve ailelerin tercih ve talep ettiği ancak 2019-2020 eğitim öğretim yılı için bu talebin Bakanlığınız tarafından karşılanamadığı Anadolu Lisesi okul türü sayısının artırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalarınız ve hedefleriniz nelerdir?

Son Güncelleme: 15.09.2019 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.