600 bine yakın konut ve işyerinde risk var, tahliye yok!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2012 yılından bu yana riskli alanlarda 569 bin, riskli yapılarda ise 696 bin bağımsız bölümün kentsel dönüşüm kapsamına alındığını açıkladı.  Bakan Kurum’un CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, tespit edilen riskli alan ve binalarda yıkımı ve tahliyesi gerçekleşen bina kadar henüz yıkılmayan ve tahliye edilmeyen binaların olduğu ortaya çıktı.

18 Aralık 2020 Cuma 11:04
600 bine yakın konut ve işyerinde risk var, tahliye yok!

Bakan Kurum, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü hakkındaki kanun kapsamında, riskli alan ve riskli yapılarda, dönüşüm kapsamına alınan 1 milyon 257 bin bağımsız bölümden 679 bin bağımsız bölümün tahliye ve yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiğini bildirdi. 

Bakan Kurum’un yanıtını değerlendiren önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise riskli alan ve riskli yapılarda tahliye ve yıkım işlemi gerçekleşen bağımsız bölüm sayısının, yıkım ve tahliye işlemi yapılan bağımsız bölüm sayısına yakın olduğunu belirterek, deprem kuşağındaki ülkemizde bu tablonun sonuçlarının ağır olabileceği uyarısında bulundu.

DAYANIKLILIK TESTİNDEN GEÇEN DAYANIKSIZ BİNALAR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dayanıklılık testinden geçmesine rağmen depremlerde yıkılan binalar, deprem toplanma alanları ve kentsel dönüşüm projesi kapsamında tahliye edilen ve yıkılan binalarla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

TOPLANMA ALANLARI NEREDE?

Gürer önergesinde, “İllere göre deprem toplanma alanları dağılımı nedir? 2020 yılının ilk 6 ayı dâhil olmak üzere deprem dönüşüm projesi sürecinde kira yardımından yararlanan kişi sayısı kaçtır? Deprem dönüşümü sağlanan toplam bina sayısı kaçtır? 24 Ocak 2020 Elazığ ve 30 Ekim 2020 İzmir depremlerinde bina dayanıklılık testinden geçip deprem ile yıkılan bina sayısı kaçtır? 2018 yılından itibaren bina dayanıklılık testinden geçip doğal afet ya da bina kaynaklı sorun nedeni ile yıkılan bina sayısı kaçtır?

Deprem ve kentsel dönüşüm nedeni ile yıkılıp, farklı sebeplerden dolayı tamamlanmadığı için yargı sürecinde olan ve yargı süreci tamamlanan bina sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti. 

RİSKLİ ALAN VE RİSKLİ YAPILAR 

CHP Milletvekili Gürer’in sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm uygulamaları öncelikle yerel idarelerin talepleri üzerine uygun değerlendirilen "Riskli Alan"lar ve vatandaşlarımızın başvuruları üzerine tespit edilen "Riskli Yapı”lar üzerinde, Bakanlığımızca sağlanan teknik ve mali destekler eşliğinde ilgili Belediyelerimiz, TOKİ ve vatandaşlarımızın katılımı ile sürdürülmektedir” dedi.

Bakan Kurum, 6306 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2012 yılından bugüne kadar Ülke genelinde Riskli Alanlarda yaklaşık 569 bin ve Riskli Yapılarda yaklaşık 696 bin adet bağımsız bölüm dönüşüm kapsamına alındığını açıkladı.

679 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM TAHLİYE EDİLDİ 

Bakan Kurum dönüşüm kapsamına alınan bağımsız bölümlerden 679 bin adedinin tahliye ve yıkım işlemlerinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

KİRA YARDIMI 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum “ 6306 sayılı Kanun kapsamında 2020 yılının ilk 6 ayı dâhil olmak üzere bugüne kadar uygulama alanında toplam 367.660 hak sahibine kira yardımı ödemesi yapılmıştır” dedi. 

YANITSIZ KALAN SORULAR 

Bakan Kurum, deprem dayanıklılık testinden geçmesine rağmen deprem ve doğal afetlerde yıkılan bina sayısı ve deprem toplanma alanlarıyla ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı. 

RANTA KURBAN GİDEN DEPREM TOPLANMA ALANLARI 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bazı bölgelerde imar rantına kurban gittiği basına yansıyan deprem toplanma alanlarıyla ilgili sorunun yanıtsız bırakılmış olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. 

Deprem kuşağı olan ülkemizde deprem toplanma alanlarının ranta kurban  edilmemesi gerektiğini belirten Gürer, “Pek çok ilimizde vatandaşlarımızın çoğunluğu deprem toplanma alanlarıyla ilgili bilgiye sahip değil. Bu nedenle deprem toplanma alanları  olsun yeri öğretilerek işe başlansın”diye konuştu.

RİSK BÜYÜK 

CHP Milletvekili Gürer, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü hakkındaki kanun kapsamında 2012 yılından bu yana kentsel dönüşüm kapsamına alınan bina sayısının 1milyon 257 bin, bu binalardaki tahliyesi yapılan ve yıkımı gerçekleştirilen bağımsız bölüm sayısının ise 679 bin olarak açıklandı. Yıkımı ve tahliyesi gerçekleşen bağımsız bölüm sayısı, tahliye ve yıkımı yapılmayan bina sayısına yakın görünüyor. Bir başka ifadeyle tahliye ve yıkımı yapılması gereken ancak yapılmayan 600 bin civarında bağımsız bölüm var. Riskli oldukları halde tahliye edilmeyen binaların, deprem kuşağındaki ülkemizde istenmeyen sonuçlar doğurabileceği dikkate alınarak, bu konuda ciddi adımların atılması gerekiyor. Taramadan geçmemiş tüm konutların istisnasız devlet tarafından incelenmesi gerekmektedir. Kapımızda ki deprem gerçeğini unutmayalım, ihmal etmeyelim. Deprem değil sağlıksız yapıların öldürdüğü gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım” dedi.

Son Güncelleme: 18.12.2020 14:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.