MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ÜRETİCİLERE BİNLERCE ZEYTİN FİDANI DESTEĞİ

Üreticinin yüzünü güldüren projelere devam eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İlçesi Akdam Mahallesi’nde zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdi. Proje kapsamında Mersin’in 11 ilçesindeki 1045 üreticiye toplam 60 bin 120 adet Gemlik ve Sarıulak çeşidi zeytin fidanı teslim edilecek. Fidanlar, Büyükşehir Belediyesi sayesinde toprakla buluşacak.

24 Kasım 2020 Salı 12:04
MERSİN BÜYÜKŞEHİR’DEN ÜRETİCİLERE BİNLERCE ZEYTİN FİDANI DESTEĞİ

Zeytin fidanı dağıtımını Akdam Mahallesi’nden başlatan Başkan Seçer, “Tarım yapılan bölgelerdeki belediyelerin tarıma diğer illerde, ilçelerde olduğu gibi ayrı bir sayfa açması lazım. Biz Mersin’de bunu yaptık. Dedik ki burası tarım bölgesi. Belediye olarak kanunlar çerçevesinde azami desteği üreticimize, çiftçimize vereceğiz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘Zeytin Fidanı Dağıtım Projesi’ni Akdeniz İlçesi Akdam Mahallesi’nden başlattı. Proje kapsamında Mersin’in 11 ilçesindeki 1045 üreticiye toplam 60 bin 120 adet Gemlik ve Sarıulak çeşidi zeytin fidanı teslim edilecek. Fidanlar, Büyükşehir Belediyesi sayesinde toprakla buluşacak.

Akdeniz İlçesi Akdam Mahallesi köy meydanında gerçekleştirilen dağıtıma Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, CHP Mersin İl Başkan Vekili Koral Ömür, CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri,  meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Tarım kutsal bir uğraş alanı”

Başkan Seçer, Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği fide dağıtımlarının son merasimini yaptıklarını vurgulayarak, daha önce dağıtımını yaptıkları incir fidanı, lavanta fidesi gibi projelerden de söz etti. Başkan Seçer, “Mersin demek hareketli kent demek. İklimiyle, havasıyla, çalışkan insanıyla tam da çiftçinin memleketi. Zeytin bereket demek. Zeytin ağacı çok uzun yıllar yaşayabildiği için sağlamlık, deneyim demek. Bugün en son fidan dağıtım merasimini Akdam’da yapacağız. Tarım kutsal bir uğraş alanı. Her koşulda çiftçi çalışır, çalışmak zorunda. Çiftçilik zor bir iş, zor bir zanaat. Ama bizim ülkemiz için de, dünya için de artık çok değerli olduğu anlaşıldı” dedi.

Pandeminin etkilerini derinden yaşayarak ve görerek geçirdiklerini söyleyen Başkan Seçer, bu günlerde tarımın, üretimin, gıdanın değerinin daha iyi anlaşıldığını vurguladı. Üreticilerin sokağa çıkma yasağı uygulamalarının dışında tutulduğunu hatırlatan Seçer, “Çünkü üretim olmazsa insanlar aç kalacak. Pazarlar bomboş kalacak” diye konuştu.

“Bizim hedef kitlemiz küçük üreticiler”

Tarım sektörünün desteklenmesinin önemine dikkat çeken Seçer, özellikle tarım yapılan bölgelerde yerel yönetimlerin tarıma ayrı bir sayfa açması gerektiğini söyledi. Seçer, “Biz Mersin’de bunu yaptık. Dedik ki burası tarım bölgesi. Belediye olarak kanunlar çerçevesinde azami desteği üreticimize, çiftçimize vereceğiz. Ama bizim hedef kitlemiz yüzlerce dönüm toprağı olan çiftçi değil, küçük üreticiler, aile işletmeleri. Özellikle kadınları ayrı destekliyoruz. Kadınları çok önemsiyoruz. Kadın her meslekte çalışabilir. Üreticilikte de mümkün olduğunca bu desteklerde de kadınlara farklı bakıyoruz. ‘Haydi Gelin Köyümüze Destek Olalım’ projesinde 60 üreticiye hayvan dağıtımı yaptık. Bunun 27’si kadın. Bu önemli. Belediye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tarım konusunda fayda sağladığını gördüğümüz, memnuniyet oranı yüksek projelere devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“Bizim değerli ürünler üretmemiz lazım”

Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’nden kooperatiflerle gerçekleştirdikleri çalışmalara kadar birçok konuya değinen Başkan Seçer, tıbbi aromatik bitki dağıtımlarını çeşitlendireceklerini, kekik, lavanta, nane, biberiye, incir, avokado gibi ürünlerin de dağıtımını yapacaklarını dile getirdi. Seçer, gelecek yıl da egzotik meyvelere yöneleceklerini belirterek, “Bizim değerli ürünler üretmemiz lazım. Dünya pazarlarında kabul gören, ihraç değeri olan, bize döviz getiren çeşitleri burada üretmemiz lazım. Ama toprak ve hava önemli. Uygun çeşitleri bulup getirmek gerekiyor. Mango, ejder meyvesi, papaya, goji beryy ve bunun gibi bir takım tropikal meyveleri 2021 dağıtım programına aldık” dedi.

Kaz Projesi’nden söz eden ve son yıllarda gastronomide de kaz etine çok büyük ilgi olduğunu aktaran Başkan Seçer, 2021 yılı içerisinde 40 aileye 50’şer kaz verilecek şekilde üretimi başlatmak istediklerini ifade etti.

“Üretip, teknoloji kullanmalıyız, ürettiklerimizi yurtdışına satmalıyız”

Zeytinin Türkiye için önemli olduğunu, zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin dünyada 5’inci sırada bulunduğunu anlatan Seçer, “Bizim ihracat yapmamız lazım. Bu ülkeye döviz girmezse, cari açık her zaman sorun olarak kalırsa bizim gelişmiş ülkeler liginde oynamamız mümkün değil. Biz üretmeliyiz, teknolojiyi kullanmalıyız, ürettiklerimizi yurtdışına satmalıyız. Dünyanın her yerine biz Türk ürünlerini satmak, tanıtmak zorundayız. Zeytinyağı da böyle bir şey. Eğer siz zeytinyağında dünyada 3’üncü bir ülkeyseniz sizin zeytinyağınızın dünyanın her yerine gitmesi lazım” dedi. 11 ilçedeki zeytin fidanı dağıtımının 51 binini Gemlik, 9 bin 120’sini ise Sarıulak zeytin fidanının oluşturduğunu anlatan Seçer, “Toplamda 60 bin 120 adet fidan dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki yıllarda zeytin fidanı dağıtımına ara vereceğiz. Bölgenin bu noktada doyum noktasına ulaştığını düşünüyoruz. Ama yeni çeşit meyve fidanlarını memleketimizde dağıtıp üretimini sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinden sonra zeytin üretiminde 2. sırada olmasına yer almasına rağmen, zeytin tarımının ülkemizde hak ettiği değeri göremediğinden söz ederek, “Zeytin tarımında da günü kurtarmaya dönük değil, uzun vadeli ve gerçekçi yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Zeytin tarımı da maalesef ülkemizde ciddi bir tehdit altında. Bizlere, çiftçilerimize sosyal belediyecilik anlamında bu zeytin fidanı dağıtım töreninde olduğu gibi ve bunun gibi projelerde destek veren, ziraat mühendisi kimliği ile üreticinin her zaman yanında olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve ekibine teşekkürlerimi iletirim” diye konuştu.

Akdam Mahalle Muhtarı Yonca Kalınlı ise “Kadına, kadın üreticilere ve kadın kooperatiflerine desteklerinden dolayı Başkanım’a teşekkürlerimi sunuyorum. Büyükşehir Belediyesi’ne bugüne kadar mahalleme yaptıkları hizmetlerden dolayı ayrıca teşekkürler” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.