Yüzyılın Masalı: Geri Dönüşüm

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nce düzenlenen “Plastik Atık Ticareti: Kirliliğin Sömürgeci Biçimi” belgesel gösterimi sonrası konferansta konuşan Doç. Dr. Sedat Gündoğdu: “Plastik kirliliğinin gezegeni çevrelediği bir dönemde ortaya çıkan yeni kanıtlar, plastik geri dönüşümünün aslında bir çözüm olmadığını, bunun plastik endüstrisi tarafından, plastik tüketimini arttırmak üzere kurgulanan bir yaklaşım olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

12 Mart 2024 Salı 10:35
Yüzyılın Masalı: Geri Dönüşüm

Bu bağlamda plastik geri dönüşümünün, plastik atık ticareti ekseninde nasıl işlediğini anlatan Gündoğdu, “buna bağlı olarak gerçekleşen sınır ötesi yasa dışı faaliyetlerin ülkelerin çevresini nasıl kirlettiğini ortaya koyan "Plastik Geri Dönüşüm Yalanı" isimli 52 dakikalık belgesel Türkiye’nin de Adana özelinde bu kirli ticaretten nasıl etkilendiğini gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

ÇÖZÜM PLASTİK ÜRETİMİNİN KISITLANMASI İLE MÜMKÜN OLACAKTIR

Belgeselde de yer alan ve bu konuda uzun zamandır çalışmalarda bulunan Doç. Dr. Sedat Gündoğdu belgesel sonrası gerçekleştirdiği konuşmasında, plastik atık ithalatı ile Çukurova'nın bu ithalatın sonucu ortaya çıkan kirlilikten nasıl etkilendiğini anlattı. Gündoğdu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Özellikle geri dönüşüm süreçlerinde ortaya çıkan mikroplastikler ve diğer kimyasalların sulama kanalları aracılığıyla Seyhan ve Ceyhan Nehirlerine oradan da Akdeniz’e ulaştığını ve bunun da ciddi bir deniz kirliliği yarattığı ve bu durumun da Türkiye'yi Akdeniz’i plastikle en çok kirletilen sahil haline getirdi. Bu durum tarımsal arazilerde de kirliliğe neden oluyor. Bu kanalların sulama amacıyla kullanılmasıyla gıda zincirinin de bu kirlilikten etkilendiğini gösteriyor. Çözüm plastiğin geri dönüşümünün değil plastik üretiminin kısıtlanmasıyla mümkün olacaktır. Bu bağlamda BM'nin de çeşitli çalışmalar yürütmekte olduğunu ve bir plastik anlaşması hazırlığında olduğunu ifade etmek isterim.”

Son Güncelleme: 12.03.2024 13:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.