Kamuda istihdam edilen üniversite ve hatta yüksek lisan mezunu işçiler, işyerinde yükselme, terfi ve tayin gibi en doğal haklarına kavuşarak, aldıkları eğitimin getirisi olan donanımları en iyi şekilde çalıştıkları kurum ve vatandaşa sunmak istiyor.
Yıllardır hümümetin sırtını döndüğü mağdur işçiler, yaşadıkları sorunların aşılabilmesi adına omuz omuza mücadele yürüttükleri Üniversiteli İşçiler Platformu üzerinden seslerini duyuruyor. (Buraya tıklayarak platformun Twitter sayfasına ulaşabilirsiniz.)
Gerçek Muhabir'e konuşan Üniversiteli İşçiler Platformu İzmir Temsilcisi Şebnem Sultan Yılbaş, yapılacak küçük bir düzenlemeyle uzun süredir devam eden haksızlığın düzeltilebilceğini ve eğitim almış nitelikli işçilerle aynı işi yapan personeller arasındaki farklılıların kısa süre içerisinde çözülebileceğini belirtti.
Yılbaş şunları söyledi;
"Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, memur ve sözleşmeli memur statüsünde personelle işler yürütülmektedir. Memur statüsünde değerlendirilenler unvanlarını kullanmaktadır. Sosyal ve özlük hakları bakımındanda daha iyi koşullardadır. Üniversite mezunu olmamıza rağmen işçi statüsünde olduğumuzdan dolayı çalıştığımız kurum bizi istediği yerde ve pozisyonda işçi olarak çalıştırmakta bununla birlikte memur personeller ise meslek ve unvanının gereği olan müdürlüklerde ve pozisyonlarda çalışmaktadırlar. Üniversite mezunu işçiler olarak tayin, nakil, geçici görev gibi özlük haklarından faydalanamadığımız gibi mesleğimiz konusundaki toplantılara, seminerlere, eğitimlere yalnızca işçi olduğumuzdan dolayı katılamamaktayız. Bu tip organizasyonlara katılma taleplerimiz memur olmadığımızdan dolayı kurum tarafından reddedilmektedir. Biz üniversite mezunu işçiler arasında, başka bir kuruma tayin ve atama durumu olmadığından anne ve babalarından, eşlerinden ve çocuklarından ayrı yaşayanlar bulunmaktadır. Bugüne kadar verilen her türlü görevi layıkıyla yerine getiren üniversite mezunu işçilere, gördükleri eğitimin gereği olan ünvan kullanma, tayin terfi ve görevde yükselme hakkı verilmelidir . Böylelikle yapılan haksızlık uzun bir aradan sonra düzeltilmiş ve aynı eğitimi almış ve aynı işi yapan personeller arasındaki farklılıklar da kalkmış olacaktır."