İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 11 Mart- 10 Mayıs tarihleri arasında koronavirüs nedeniyle 128 emekçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Aynı tarihler arasında en az 204 işyerinde 13 bin 43 emekçi koronavirüs tespit edildi.
Koronavirüsten ölen işçilerin yaş ortalaması 50 oldu. Ölen emekçilerin 78’i (yüzde 60) İstanbul, 9’u Kocaeli, 7’si İzmir, 5’i Bursa, 3’ü Ankara, 3’ü Gaziantep ve 23’ü de diğer illerde çalıştığı bildirildi.
İşkolları dağılımı yapıldığında ise ticaret-büro işkolunda 37, sağlık işkolunda 31, belediye-genel işler işkolunda 11, turizm-konaklama işkolunda 8, tekstil işkolunda 7, taşımacılık işkolunda 5, savunma-güvenlik işkolunda 5, bankacılık işkolunda 4, metal işkolunda 4 ve diğer işkollarında 14 emekçi yaşamını yitirdi.
İSİG normalleşme adımlarıyla beraber emekçilerin karşılaşacağı risklere karşı uyardı:
“Mayıs ayı ile birlikte insan temasının yüksek olacağı, başta AVM’ler olmak üzere özel ve kamusal alanların açılması ve bu alanlara ilişkin karantina tedbirlerinin kaldırılması, mevsimlik tarım işçilerinin iş yoğunluğunun artması, üretime ara veren neredeyse bütün işyerlerinde üretimin tekrar başlaması salgının gerek işyerlerinde gerekse işçilerin hane, toplu taşıma, pazar, market gibi yaşam alanlarında yayılacağını ortaya koymaktadır.”
‘GIDA FABRİKALARINDA 14 SAATE VARAN ÇALIŞMA’
“Gıda fabrikalarında, marketlerde, kargo firmalarında, fırınlarda, depolarda ve hastanelerde çalışma saatleri 12-14 saat arası değişen angarya çalışmaya dönmektedir. Bu sektörlerde işçiler İş Yasası’na aykırı olarak uzun süre ve izinsiz çalıştırılmakta ve işçilere herhangi bir ek ödeme yapılmadığı gibi, büyük bölümü asgari ücret alan işçilerin fazla mesai ücreti, izin, mola sürelerinin uzatılması ve ikramiye talepleri de karşılanmamaktadır. İtiraz eden işçiler ikametgâhlarına uzak şubelerde çalışmaya zorlanmakta, itirazının devamı durumunda ise işten çıkarma ile tehdit edilmektedir.”
“A-101, Migros, ŞOK, BİM gibi market zincirleri sokağa çıkma yasakları sebebiyle işçilere 14 saate varan telafi çalışması dayatmakta ve üretim tüm hızıyla sürerken, sokağa çıkma yasağı nedeniyle çalışılmayan günlerin işçilerin yıllık izinlerinden düşürme dayatılmıştır.”
‘KORONAVİRÜS MESLEK HASTALIĞI SAYILMALI’
İSİG yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
-Temel ve zorunlu sektörlerde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri,
-Bunların dışındaki sektörlerde ücretli izin hakkı,
- Salgın süresince bütün işçilere İşsizlik Fonu’ndan insanca yaşanacak düzeyde gelir,
- Kaynakların, halkın ve işçilerin sağlığı için kullanılmasını talebimiz devam ediyor.
- Sendikaları, meslek odalarını ve işçi arkadaşlarımızı, faal tüm işçilerin SARS-Cov-2 virüsü ile bulaşma sonucunda maruz kalacakları koronavirüs hastalığını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümlerin de iş cinayeti olarak değerlendirilmesi talebini sahiplenmeye çağırıyoruz.