CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 17 Ağustos depreminin 17’nci yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Yarkadaş, “Hafızalarımızdan silemediğimiz, hatırlamak dahi istemediğimiz, 17 Ağustos 1999 yılında yaşadığımız büyük depremin üzerinden 17 yıl geçti. Ülke olarak büyük acılar çektik, kaybolup giden canlara yandık. Ama ne yazık ki; gelinen noktada yeterli önlemler alınmadı. Olası bir depremde daha kötü tablolarla karşılaşabiliriz” dedi.
‘DEPREM TOPLANMA ALANINI, ZAMAN GAZETESİ’NE KİM VERDİ?’
Yarkadaş, şu ifadelerde bulundu:
“Ülkemiz topraklarının yüzde 93‘ü, nüfusunun yüzde 98‘i, sanayi kuruluşlarının yüzde 98‘i deprem bölgeleri içinde olduğunu ezbere bilmekteyiz. Bu gerçeklere rağmen, yerleşim ve yapılaşma amaçlı yer seçimi çalışmalarında mühendis, mimar ve şehir plancılarının deprem riski konusundaki uyarıları dikkate alınmıyor. Hukuksal ve ekonomik önlemler için yeterli adımlar atılmıyor. Bakın, bundan yaklaşık altı ay önce TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi vererek Acil Eylem Planı çerçevesinde deprem toplanma alanlarını sordum. Aradan 6 ay geçmesine rağmen soru önergeme cevap verilmedi. İstanbul’da kaç adet deprem toplanma alanı olduğunu yetkili ağızlardan öğrenemedik. 2002-2016 yılları arasında imara açılan toplanma alanlarını sorduk en küçük bir cevap alamadık.
FETÖ denilen örgütle hummalı bir mücadele başlatan AKP hükümetine aylar önce şu soruyu sormuştum, “İstanbul Bahçelievler’de Zaman Gazetesi’nin bulunduğu alan deprem toplanma alanı mıydı? Bu alanın imam planını değiştiren kararın altında kim ya da kimlerin imzası var? Bu kişilerden hesap soracak mısınız?” fakat bir cevap alamadım.”
BU ALANLARI İMARA KİM AÇTI?
İstanbul’da Acil Eylem Planı başlığında boş alan olarak tutulacağı bilgisi verilen ancak daha sonra yapılaşmaya açılan alanların bazılarına gelin hep beraber bakalım:
“Ali Sami Yen (Şişli), Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler), Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu), Kiptaş Ünalan Evleri (Üsküdar), Kiptaş Tuzla 2-3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe), TOKİ Avrupa Konutları (GOP), Kemalpark evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş), Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi (Beşiktaş)”
Bu listeden İstanbul’a yapılan suikastın fotoğrafını ve ortaya çıkan rantın büyüklüğünü görebilirsiniz. Bu şekilde mi depremle mücadele edeceğiz. Bu mudur ders çıkarmak? Bu alanları kim ya da kimler imara açtı?
Buradan bir kez daha uyarıyorum, Deprem ülkemizde kaçınılmaz bir yaşam gerçeğidir. Unutulmamalıdır ki; geçmişte büyük depremler olduğu gibi yakın gelecekte de olmaya devam edecektir. Somut önlemler almadığımız takdirde facialar kaçınılmaz olacaktır.
HAKKARİ VE ŞIRNAK’TAN ÖNCE DEPREM BÖLGELERİNE BAKIN
Meclis Genel Kurulu'nda Şırnak ve Hakkari'nin il olmaktan çıkarılacağı kanun tasarısının görüşüleceğini de hatırlatan Yarkadaş, “Bir hükümetin önceliğinin bu olmaması gerekir. Şehir merkezlerinin değiştirilerek terörle mücadele de yol alınması mantık dışıdır. Hükümet şehir merkezlerinin taşınmasıyla uğraşacağına, deprem riski taşıyan bölgelerin taşınmasıyla uğraşsın. Hükümetten bu konuyu yeniden gözden geçirmesi ve Şırnak ile Hakkari'nin il olarak kalması için gerekli adımı atmasını bekliyoruz. Cizre ve Yüksekova il olabilir fakat Hakkari ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarılması büyük yanlış olur. Cizre ve Yüksekova’nın il olması durumunda kentsel dönüşüm ve TOKİ projelerini de inceleyeceğiz. Umarım buradan da bir rant kapısı yaratılmaz.
Son Güncelleme: 17.08.2016 11:42