Zoonotik hastalıklara dikkat

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedir’li, 2019 yılında 45 ilde 7 bin 845 küçükbaş hayvanda koyun-keçi çiçek hastalığının görüldüğünü açıkladı.

17 Nisan 2020 Cuma 12:09
Zoonotik hastalıklara dikkat

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını zoonotik hastalıklarında önemini gözler önüne serdi. Sınırlı zararı da olsa farklı hayvanlardan insanlara geçebilen zoonotik hastalıklarla içi içe yaşıyoruz. Ülkemizde görülen koyun-keçi hastalığıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesine yanıt geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzasıyla verilen yanıtta, koyun-keçi hastalığının insanlara bulaşmadığı belirtilerek, “Söz konusu hastalık ülkemizde 2019 yılı içerisinde 45 İlde ve 112 mihraktaki 7.845 adet küçükbaş hayvanda görülmüştür. Söz konusu mihraklarda hasta ve hastalık şüphesi hayvanlar dahil tüm küçükbaş hayvanlar veteriner hekim kontrolünden geçirilmiştir” denildi.

Gürer, Bakan insana bulaşmadığını söylediği hastalığın Bilim insanları insanlara bulaştığı yönünde açıklamaları da var. Bakan bu bağlamda hangi bilimsel dayanağa göre böyle bir yanıt verdiğini kamuoyuna açıklamalıdır çünkü bu hastalığın hayvan salgısı ile insanda ortaya çıktığının verileri bulunmaktadır. Keza diğer zoonotik hastalıklardan özellikle Şarbon; sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalık olarak yaygın öne çıkmaktadır. Halen Sağlık Bakanlığı 2023 yılına kadar sürecek eylem planı kapsamında, bruselloz, şarbon, tularemi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kuduz, kistik ekinokokkozis, toksoplazmoz ile diğer zoonotik enfeksiyonlar başlığı altında Batı Nil virüsü enfeksiyonu, Zika virüs hastalığı, dengue virüs enfeksiyonu, chikungunya ateşi, sarıhumma, kutanöz leishmaniasis, visseral leishmaniasis, leptospiroz, hantavirüs enfeksiyonları, lyme hastalığı ve Q ateşinin kontrolüne yönelik geliştirilen hedef, strateji ve aktiviteler yer alan çalışmaları sürdürmektedir. Burada sorun hastalığın saptanması ve hastanın belirlenmesi sorunlardır. Ülke genelinde zoonotik hastalıklara yönelik uzman doktor varlığı yeterli midir? Çünkü çoğu zoonotik hastalığa yakalananlar farklı tedavi ve yöntemlerle, farklı hastalık tanımları içinde yer alması ya da hastalığın hastane aşamasına gelmeden daha hafif geçirilebilmesi sorunun ciddiyetine dair farkındalığın oluşmasını engellemektedir” diye konuştu.

ZOONOTİK HASTALIKLARA DİKKAT

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Dünya hayvandan insana geçen farklı virüsler ile yıllardır değişik hastalıklar yaşamaktadır. Bunun değişken nedenleri de tartışılmaktadır. Evcil hayvanlardan öte yaban hayvanlarından insana bulaşan hastalıklar geleceğinde en önemli sorunudur. Zoonotik hastalıklar farklı biçimde bulaşabilmektedir. Derisinden etine değin taşıyıcılıkta söz konusudur. Doğa değişmez kuralı insan ve hayvan bir arada olacağına ve aksi olası olmadığına göre bu bağlamda alınacak her önlem hayvanları da kapsayacak bir planlamayı içermelidir. İnsan yaşamının içinde farklı nedenlerle gerek evcil, gerek yaban hayvanlarla iç içe olmaktadır. Bu yaşam olduğu sürece değişmeyecektir. Unutulmamalıdır ki insan ne kadar doğal beslenmeden uzaklaştı ise hayvanlarında önemli bölümü bu süreçten etkilenmiştir. GDO şu ve sanayi yemleri, doğaya salınan atıklar hayvan tükettiklerinde değişiminde bu süreçte hayvan üzerinde etkisi de bilimsel incelemeye muhtaçtır. Yaban hayvanında insan eliyle bozulan doğa ve Gıdadan doğrudan etkilenmesi yok sayılamaz. Bir arada yaşamda her alanda dünden fazla önlem ve önemsemeye ihtiyaç vardır” diye konuştu.

ÇOBAN SORUNU

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirl’i, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, “Çoban İstihdam Desteği” ile ilgili bir başka soru önergesini de yanıtladı. Bakan Pakdemir’li, çobanlık mesleğinin özendirilmesi ve çobanlık mesleğine sosyal statü kazandırmak ve kalifiye çoban ihtiyacının karşılanması amacıyla 5 bin TL Çoban İstihdam Desteği verildiğini belirtti.

Pakmedir’li, “GAP, DAP, DOKAP ve KOP projeleri kapsamındaki İllerde yüzde 50 hibe verilmek suretiyle küçük aile işletmeleri ahır/ağıl yapımı ve/veya tadilatı ile yemlenmekte ve kapasitelerinin artırılması sağlanmaktadır” dedi.

Bu işletmelere, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile düşük faizli tarımsal krediler kullandırıldığını belirten Bakan Pakmedir’li, uygulamanın2022 yılına kadar devam ereceğini anlattı.

AİLE TİPİ KÜÇÜK İŞLETLELER DESTEKLENMELİ

Önergelerin sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise korona virüs salgınının sona ermesinin ardından virüsün neden olabileceği olumsuzlukların başında, ülkelerin ekonomik anlamda yaşayabileceği sorunların geldiğine dikkat çekerek, “Bu anlamda şimdiden ciddi tedbirler alınmalıdır. Türkiye’nin ekonomik anlamda yaşayabileceği sorunların çözümü için tarım alanında yatırımlara ağırlık verilmeli, aile tipi küçük işletmeler desteklenmelidir” dedi.

ÇOBAN İHTİYACI YABANCI UYRUKLULARDAN KARŞILANIYOR

Çoban istihdam desteğinin yaygınlaştırılması ve şartların esnetilmesi gerektiğine de vurgu yapan Gürer, “Genel anlamda bakıldığında ülkemizde çoban ihtiyacı yabancı uyruklular tarafından karşılanmaktadır. Virüs sonrası Tarım yeniden düzen bulması gerekecektir. Bu bağlamda çobanlığında bir eğitim süreci ile özellikle zoonotik hastalıkların hayvanda varlığına yönelik ön eğitim ve bilgi ile buluşması da sağlanmalıdır” dedi.

Son Güncelleme: 17.04.2020 13:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.