"Vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak"

"Vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak"

01 Temmuz 2016 Cuma 13:36
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 2011 yılında karayollarında uygulamaya konulan elektronik denetim sistemini TBMM’nin gündemine taşıdı.
Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan Tüzün:
“Belediyeler kendi kaynaklarını kullanarak elektronik denetim sistemi kurabiliyorlar. Buraya kadar güzel ancak geldiğimiz noktada bu sistem ‘vatandaşa tuzak yandaşa kıyak’ sistemine döndü” ifadelerini kullandı.
Tüzün, uygulamayla ilgili Meclis'te şu konuşmayı yaptı:
SİSTEMİ BELEDİYE DEĞİL MÜTEAHHİT FİRMA YAPIYOR
Kısacası, bu sistemden elde edilen, biriken paranın yüzde 30'unu belediyeler alıyor, yüzde 17'sini müteahhit taşeron firmalar alıyor, geri kalan da Maliye’ye. Elbette devletin bu anlamdaki denetim sistemini yapması, Hükûmetin Karayolları Yönetmeliğine uygun bir hâlde güvenliği sağlaması kuşkusuz tartışılmaz. Ancak burada başka bir şey var, buraya dikkat çekmek istiyorum.
Bu sistemi belediye yapmıyor, Hükûmet, devlet, ilgili bakanlık yapmıyor, bir müteahhit firma yapıyor. Bu müteahhit firmalar özellikle belediye imar planları içerisinde, bakın, burası da çok önemli çünkü çift yollarda, duble yollarda uygulama 110 artı 10 yani 120 ama şehir imar planlarda ise uygulama 90 artı 9 yani 99. Dolayısıyla, belediye ve bu şirket anlaşıyor, on yıllık bir sözleşme yapıyor. Bu on yıllık sözleşme karşılığında 7, 8, 10 tane istasyonun bedeli 5 milyon lira, bakınız 5 milyon lira.
MÜTEAHHİT FİRMA O KADAR PARA KAZANIYOR Kİ BAZEN SİSTEMİ KAPATIYOR
Ama uygulanan, özellikle seçim bölgem Bilecek ilinin Bozüyük ilçesindeki uygulanan sistemden biraz rakamlar vermek istiyorum: 10 tane istasyonun aylık geliri ortalama 30 milyona yakın çünkü 10 istasyonda sizlerin de dâhil olduğu -belki milletvekili olarak ceza gelmiyor olabilir ama- bin tane araca ceza yazılıyor, tam bin tane, günlük ortalama; hatta ve hatta müteahhit firma "Çok ceza geliyor, ciro çok şişiyor, biz on yıllık sözleşme karşılığı yaptığımız masraf 5 milyon lirayı bir ayda karşılıyoruz, dolayısıyla, yirmi dört saat bu sistemi çalıştırmayalım." diyerek bazı saatlerde bu sistemi kapatıyor.
VATANDAŞA TUZAK YANDAŞA KIYAK
Burada anlatmak istediğim şu değerli arkadaşlarım: Vatandaşımızın kara yollarında uygun bir şekilde araç kullanmasını istiyor muyuz? Evet, istiyoruz. Ama bu sistem kaza yapma ihtimali, oranı yüksek olan yerlere kurulmuyor, tam aksine kaza yapma ihtimali az olan, sadece ve sadece "Süratten yakalansın ve ceza ödesin." diye kurulan bir sistem. Bugün tesadüf İçişleri Bakanımız burada. Bu sistemle ilgili, yani vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak sistemiyle ilgili bir önlem alınması gerekiyor. Önümüzde bir Ramazan Bayramı var, kutlamasını yapacağız, okullar kapandı, üniversite sınavları bitti, vatandaşımız bayram tatili nedeniyle yurdun değişik il ve ilçelerine gidecekler. Ama maalesef bu sistemle, yani bu tuzak sistemiyle de karşı karşıya kalacaklar.
BİR SİSTEM KURULACAKSA İLGİLİ BAKANLIK KURSUN 
Özellikle bu TEDES sistemini, ilgili bakanlıkların bir kez daha bu konuyu gözden geçirmesini, vatandaşa tuzak, yandaşa kıyak sisteminin kaldırılmasını, eğer böyle bir sistem kurulacaksa ilgili bakanlıklar tarafından kurulmasını, toplam maliyeti 5 milyon lira olup sadece ve sadece müteahhit ayda 5 milyon lira kazanıyorsa bunun adı, dediğim gibi, "vatandaşa tuzak ve yandaşa kıyak sistemi"dir.

Son Güncelleme: 01.07.2016 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.