CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, OHAL sürecinde Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan özel yurtlar hakkında kanun teklifi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı. Usluer yurtların kamulaştırılmasını teklif etti.
Usluer, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ ile mücadele kapsamında OHAL sürecinde Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan, sözü geçen örgütle ilişkili öğrenci yurtlarının kapatılması konusunda meclise bir yasa teklifi sundu. Daha önce kapatılan vakıf üniversiteleri için sundukları sözü geçen üniversitelerin kamulaştırılması teklifini yurtlar için de sunan Usluer, halihazırda yurtların yetersiz olduğunu, çokça öğrencinin açıkta kaldığını ve yine cemaatlere muhtaç edildiğine dikkat çekerek KHK ile kapatılan yurtların da kamulaştırılıp öğrencilerin hizmetine sunulmasının en doğru karar olacağını dile getirdi.
YURTLAR CEMAATLERE TESLİM EDİLDİ
Bu tür cemaat yapılanmalarının yuvaları olan özel yurtların öğrencilerin ve dolayısıyla ülkenin geleceğini olumsuz etkilediğini geldiğimiz noktada herkesin yaşayarak öğrendiğini söyleyen Usluer, “Son 14 yılda üniversite sayısını arttıran fakat buna orantılı olarak yurtlar konusunda bir iyileştirme yapmayan hükümetin yurt konusunu cemaatlere ve diğer kayıt dışı kurumlara bıraktığı da ispatlanmıştır. Kredi yurtlar kurumunda yer bulamayan ve özel yurtları ya da kiralık evleri maddi imkansızlıklardan dolayı tercih edemeyen öğrenciler maalesef bu cemaatlerin pençesindeki yurtlara mecbur bırakılmışlardır. Bu yurtlar aynı zamanda cemaatlerin örgütlenme alanı olarak kullanılmış ve özellikle yoksul ailelerin çocuklarının dini duyguları suistimal edilmiştir. Devlet yurtlarındaki yetersiz kontenjan sebebiyle cemaat yurtlarına mecbur bırakılan bu öğrenciler bugün iktidar partisi tarafından terörist olarak nitelendirilmiş ve bu gençlerin geleceği ile oynanmıştır”
SORUN AZ DA OLSA GİREDİLECEK
Çeşitli kurumların yaptığı çalışmalardan elde ettikleri rakamları paylaşan Usluer, “ 2011’de 231.027 olan yurt kapasitesi 2015’te 385.235’e yükselmiş, ortalama olarak %66 civarında artmıştır. Aynı zaman diliminde ise lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin toplam sayısı ise; 2011 yılında 3.768.212 öğrenci, 2015 yılında 6.003.604 öğrenci. Yani Üniversite öğrencisi sayısı 2011-2015 yılları arasında 2 milyondan fazla artarken yurt sayısındaki artış 150.000 civarında kalmıştır. 2016 yılında mevcut öğrenci sayısı 6.614.566’ya çıkmıştır. Kapatılan özel yurtların kamulaştırılması veya üniversitelerin bünyesine devredilmesi durumunda üniversite öğrencilerinin barınma sorunu az da olsa giderilecek ve bu tür yurtlarda cemaatlerin dini sömürülerle gençleri yanlış yönlendirilmeleri de bir nebze olsun önleneceği tarafımızca ön görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Son Güncelleme: 27.09.2016 14:52