Yaşanılan olağanüstü süreçte ülke tarımının da büyük darbe aldığına, üretim ve üreticilerin uğradığı zararlara değinen Ayhan Barut, "Uzun süredir ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle maliyetlerin arttığı, ürünün para etmediği, çiftçinin borca battığı bu süreçte Korona salgını üreticilere ayrı bir darbe vurdu. Ekonominin temel taşı olan tarım sektörü, paydaşları ve üreticilerle ilgili ekonomik anlamda önlem, destek ve düzenleme kararı alınmaması anlaşılır gibi değil. Bu konuda bugünden tezi yok yeni bir düzenleme yapılmalıdır" dedi.
"SALGIN TARIMI DA VURDU"
Türkiye'de uzun süredir yaşanan ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle zaten tarım sektörünün, paydaşlarının ve üreticilerin büyük bir mağduriyet yaşadığına dikkat çeken Ayhan Barut, "Yaşanan ekonomik kriz döneminde üretim maliyetleri fırlamış, üreticinin zararı boyunu aşmış, ürün para etmemiş, üretim büyük bir darbe yaşamıştır. Borç içinde çaresizlik yaşayan çiftçimiz çözüm bulunması için feryat ederken şimdi de Korona virüsü salgını nedeniyle ayrı bir kriz patlak verdi. İhracat yolları kapandı, hasat dönemi yaklaşırken üreticinin yüzü yine gülmedi. Tarım sektörüne, ziraat mühendislerinden bayilere, tarım ticaretiyle uğraşan kesimlerden sektörün tüm paydaşlarına çok olumsuz yansıması oldu bu salgının" diye konuştu.
"TARIMI GÖZDEN ÇIKARDIKLARI AÇIKÇA ORTADA"
Günlerdir üretime, tarıma, üreticiye, sektör bileşenlerine ve paydaşlarına can suyu anlamında destek istediklerini anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Biz destek isterken, taleplerimize yanıt verilmesini beklerken Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik ve sosyal kararlar, maalesef yine yüreğimizi dağladı. Ne yazık ki Cumhurbaşkanı yine tarımı, üretimi ve üreticiyi hiç düşünmediklerini açıkça göstermiş oldu. Zaten çiftçi perişan, üretim bitmiş. Sizin bu tarımla ve üreticiyle zorunuz nedir? Niye tarım sektörüne, çiftçiye hiç destek yok? Bunu anlayamıyor, aynı zamanda şiddetle reddediyoruz. Acilen, hem de bugünden tezi yok tarıma destek olacak, katkı koyacak yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Üreticiler başta olmak üzere tarımda yaşanan sorunların çözümü, tarım sektör bileşenlerinin taleplerinin karşılanması için desteklenmesini istiyoruz. Tarım sektöründe yer alan üreticiden ziraat mühendisine herkesin borçlarının faizsiz ertelenmesini, sübvanse edilmesini, ayni ve nakdi yardım sağlanmasını, faizsiz kredi desteği gibi çeşitlendirilecek katkılar sunulmasını talep ediyoruz."