Son 7 yıldaki İŞKENCE envanterini sordu!

CPP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: 26.09.2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 94. maddesinde düzenlenen “İşkence” suçuyla alakalı olarak, 2010-2017 yılları arasında yıllar bazında 26 Nisan tarihi itibariyle gerçekleşen şikayet sayısı, açılan dava sayısı ve mahkumiyetle sonuçlanan dava sayısı kaçtır? Bu bağlamda, haklarında mahkumiyet kararı verilen kişi sayısı yıllar bazında nedir?

26 Nisan 2017 Çarşamba 13:46
Son 7 yıldaki İŞKENCE envanterini sordu!

Tanrıkulu'nun ilgili soru önergesi şöyle:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

  1. 26.09.2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 94. maddesinde düzenlenen “İşkence” suçuyla alakalı olarak, 2010-2017 yılları arasında yıllar bazında 26 Nisan tarihi itibariyle gerçekleşen şikayet sayısı, açılan dava sayısı ve mahkumiyetle sonuçlanan dava sayısı kaçtır? Bu bağlamda, haklarında mahkumiyet kararı verilen kişi sayısı yıllar bazında nedir?
  2. 26.09.2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 96. maddesinde düzenlenen “Eziyet” suçuyla alakalı olarak, 2010-2017 yılları arasında yıllar bazında 26 Nisan tarihi itibariyle gerçekleşen şikayet sayısı, açılan dava sayısı ve mahkumiyetle sonuçlanan dava sayısı kaçtır? Bu bağlamda, haklarında mahkumiyet kararı verilen kişi sayısı yıllar bazında nedir?
  3. Bu iki suç kapsamında ülkemiz aleyhine AİHM'de açılan dava sayısı söz konusu yıllarda kaçtır? Mahkumiyetle sonuçlanan dava sayısı ve mahkum olunan cezalar nelerdir?
  4. Kısa adı CPT olan Avrupa İşkence ve Onur Kırıcı Muameleleri Önleme Komitesi’nin Kasım 2016’da tamamladığı işkence raporunun açıklanmasına izin vermeyen AKP Hükümeti, bundan sonra yayımlanan “İşkence ve Eziyet” ile ilgili raporların açıklanmasına da müdahale edecek midir?
  5. Benzer nitelikteki raporlara Hükümetin özel onayını beklemeksizin otomatik yayımlanmasına izin veren ülkeler göz önüne alındığında, (Finlandiya, Monako, İsveç) AKP Hükümetinin bu tutumunun gerekçeleri nelerdir?
  6. Uzun tutukluluk süreleri ve cezaevindeki koşullar sebebiyle gerçekleşen intiharlardan kaçı kayıtlara hangi gerekçelerle geçmemiştir?
  7. 2002-2017 yılları arasında yıllar bazında 26 Nisan tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç kişi cezaevlerinde intihar ederek yaşamını yitirmiştir? Konu ile ilgili kaç cezaevi yönetimi tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmıştır? Başlatılan inceleme ve soruşturmaların güncel akıbeti nedir?
  8. CPT’ye 1988’den itibaren üye bir ülke, hiçbir cezaevinde işkence olmadığından emin olsa, bu rapora yasak yine konulacak mıdır?
  9.  Kasım 2016’da yayımlanan AB İlerleme Raporu’nda Türkiye’de işkence ve kötü muamele konusundaki artışa yer verildiği göz önüne alındığında, Türkiye son 2 yılda işkence ve kötü muamele ne kadar artmıştır?
  10. AKP Hükümeti “işkenceye sıfır tolerans” söyleminden ne zaman ve hangi gerekçe ile vazgeçmiştir?
  11. Uluslararası hukukta suç olan işkence konusunda Türkiye dünya genelinde kaçıncı sıradadır?"

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.