CHP’li Rafet Zeybek açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“Siyasi iktidar ülkenin ekonomiden, sağlık hizmetlerine, eğitim sisteminden, işsizliğe acil çözüm bekleyen birçok sorununa rağmen çoklu baro teklifini apar topar geç saatlere kadar süren dört günlük görüşmelerle, sayısal çoğunluğu ile Adalet Komisyonundan geçirmiştir. AKP ve MHP ortaklığının verdiği yasa teklifi ile baroların yapısını değiştirmek, kendi siyasi etkisinde ve parçalanmış barolar kurulmasının önünü açmak istemektedir. Bölünmüş ve parçalanmış bir baro yapısı savunmanın, avukatların ve adalet arayan vatandaşların kutuplaşmasına yol açacaktadır. Evrensel hukuk değerleri ve demokrasi ile bağdaşmayan bu teklifin sahibi AKP ve MHP, komisyon görüşmelerine Türkiye’nin her yerinden gelen Baro Başkanlarını TBMM’ye almayarak ve günlerce meclis kapısında bekleterek uzlaşmaz tavırlarını tekrar göstermiştir. Baro Başkanlarının fikirlerini ve görüşlerini almadan hazırlanan bu teklif ile AKP, yargıyı siyasallaştırma çabasındaki son kale olan savunma makamını da kuşatmak istemektedir. Siyasi iktidarın istediği bölünmüş ve parçalanmış baroların getireceği en büyük sıkıntı, yargının en önemli erklerinden savunmanın işlevsizleşmesine ve siyasi iktidarın kontrolünde olmasını amaçlamaktadır. Baroların, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan hakları konularındaki hassasiyetine karşı getirilen bu teklife rağmen savunma susmayacak ve daha yüksek bir sesle “savunma hakkı ve yargı bağımsızlığı” için mücadele verecektir.”
SAVUNMANIN ENGELLENMESİ EN ÇOK VATANDAŞI ETKİLER
“AKP’nin getirdiği “Çoklu Baro” düzenlemesi eğer yasalaşırsa bu durumdan en çok vatandaşlar olumsuz etkilenecektir. Vatandaşın hak arama mücadelelerinde tek dayanakları savunma makamının bölünmesi ile yargıya olan güven daha da azalacaktır. Baroların bölünmesi salt avukatların sorunu ve temsiline indirgenecek bir sorun değildir. Ayrıca yeni baroların kurulmasına yol açan teklif ile baroların örgütlü mücadelesi zayıflayacak, yargıda etkinliği artan ve Adalet Bakanı’nın dahi sessiz kaldığı yargıdaki yapılaşmalara bağlı baroların açılmasına zemin hazırlayacaktır.”
ÇOKLU BARO, PARALEL BARO DEMEKTİR
“Pelikan, Hak-Yol, Menzil ve benzeri grupların yargıdaki gruplaşmalarının, savunma noktasında da olması ile o makamlardan vatandaş lehine bir karar çıkması olanaksız hale gelecektir. Bu durum vatandaşın hak arama hürriyeti ile birlikte ulusal güvenliği de tehlikeye atacaktır. Hali hazırda toplum nezdinde FETÖ ile mücadelenin eksik kaldığı düşünülürse yeni yaratılacak barolar ile hem karar, hem iddia hem de savunma makamlarında paralel yapılanmalar oluşacaktır. FETÖ tehlikesinden ders çıkarmamış olan AKP iktidarı, Çoklu Baro teklifi ile Paralel Baro’yu dayatmaktadır, teklifin getiriliş amacı ile yargı bağımsızlığı ve savunma hakkı yok sayılmakta, Anayasa’nın maddeleri açık bir şekilde ihlal edilmektedir. Çoklu Baro teklifine karşı hukuk devletini, demokrasiyi ve bağımsız yargıyı savunacağız.”