Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ’ın pazartesi gerçekleştirdiği toplantıda belirledikleri yol haritası doğrultusunda dün ilk adım atıldı.
Kaynak: Milliyet / Önder Yılmaz
Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne adli tatile kadar vekaleten aynı hakimin atanmasıyla eylül sonuna kadar yargıdan bir sonuç alınamayacağı kanaatine varan muhalif adaylar, dün olağanüstü kongrenin toplanması için yeniden girişimde bulunulması için harekete geçti. MHP Genel Merkezi’nin 9 Ekim’de ilçe ve il kongrelerini yaparak delege yapısını değiştirmesine fırsat vermek istemeyen muhalifler, Hakkari, Siirt, Şırnak, Tunceli, Batman gibi 7 il dışında 73 ilde dört adayın temsilcilerinden oluşan imza heyetleri kurdu. Büyükşehirlerde heyet sayısı ikiye çıkarıldı. Üçte ikilik çoğunluk 809 delege imzası kritik eşik olarak ortaya çıkarken, muhaliflerin hedefi 850-900 imzaya ulaşmak.
Üçte iki çoğunluğa ulaşan imza ile Genel Merkez’in kapısını çalacak olan muhalifler, yine ret cevabı alırlarsa yine yargı yoluna başvuracak. Olağanüstü kurultay toplanması için dava açacak olan muhalifler, “Mahkemenin kararı” ile “Yargıtay’ın onama kararını” en büyük güvence olarak görüyor. Muhalifler bu iki örnek karar ışığında olağanüstü kongre davası sürecinin ilkinde olduğu gibi aylarca sürmeyeceği kısa sürede sonuç alacağına inanıyor.
Tüzükte 7 değişiklik
Milliyet’in ele geçirdiği muhaliflerin yol haritasında MHP tüzüğüne ilişkin yedi değişiklik ise şöyle sıralanıyor:
- ÜYELİKTAN ATILAMAYACAK: Parti üyeliği ve kayıt silinmesini düzenleyen 12. maddenin d bendi, tüzük metninden çıkacak, kayıt silme işlemi yapılamayacak.
- SEÇİM YAPILABİLECEK: Büyük kongre toplanması ve gündemi düzenleyen 63. maddenin 4. fıkrasındaki, “Bu toplantılarda sadece toplantı gündeminde yer alan konular görüşülür ve karara bağlanır, olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz” hükmü kaldırılacak.
- 11. MADDE ENGELİ KALKACAK: Seçim adaylıkları ve hazırlıklarını düzenleyen 69. maddesinin 5. fıkrasında yer alan, “partili üyelerin görev ve sorumluluklarını düzenleyen tüzüğün 11. maddesine aykırı davranmamış olmak” cümlesi yürürlükten kaldırılacak. Böylece “partinin birliği ve beraberliğini bozma ile partinin ilke ve kurallarına aykırı davranışlar” genel başkan adayı olmada engel teşkil etmeyecek.
- MYK’NIN GÖREVİNE SON: Tüzüğün 53. maddesinin 3. fıkrasının ilk cümlesi, “Merkez Yönetim Kurulu’nun görevi, seçildikleri kongreyi takip eden olağan veya seçimli olması halinde olağanüstü kongreye kadar devam eder” şeklinde değiştirilecek.
- DOĞRUDAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK: Tüzüğün 119 maddesine; “Yapılan tüzük değişiklikleri büyük kongrede değişiklik teklifinin kabul edilmesiyle birlikte yürürlüğe girer” şeklinde yeni bir fıkra eklenecek. Böylece kongrede kabul edilmesiyle birlikte tüzük bildirime gerek kalmaksızın doğrudan yürürlüğe girecek.
- DİSİPLİNE SEVKE BAYPAS: Tüzüğün disiplin kuruluna tedbirli sevki düzenleyen 81. maddesinin 1. fıkrasının son cümlesine, “Tedbirli sevk edilen üyenin seçme ve seçilme hakkı devam eder” ifadesi eklenecek. Böylece Meral Akşener başta olmak üzere muhalifler hakkında verilecek tedbirli disiplin kararları baypas edilmiş olacak.
- DELEGE SEÇİMLİ KONGRE KARARI ALACAK: Tüzüğün 63. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan, “çağrılabilir” ifadesinin, “çağrılır, ve olağanüstü büyük kongrelerde büyük kongrenin belirleyeceği gündemle gerektiğinde seçimli olmak üzere olağanüstü kongre kararı alınabilir” şeklinde değiştirilecek. Böylece genel başkanın seçimli kongre çağrısı bulunma yetkisinde eli kolu bağlanacak. En önemlisi de olağanüstü kurultayda delegeler seçimli olağanüstü kongre kararı alıp tarih belirleyebilecek.”
Son Güncelleme: 14.07.2016 10:33