Meclis’in yayınladığı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü kitapçığında, Anayasanın, başlık düzenine ve önem sırasına aykırı olarak içtüzükten sonra yer alması tartışma konusu oldu.
Kitapçığın son baskısındaki değişiklikleri ve maddi hataları gündeme taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, verdiği soru önergesinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan konuya açıklık getirmesini talep etti.
ANAYASA ÖNEMSİZLEŞTİRİLMEK Mİ İSTENİYOR?
CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın verdiği soru önergesi şöyle:
Kanun ve Kararlar Başkanlığı’nca TBMM Basımevi’nde basılan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü kitapçığının son baskısında bazı maddi hatalar ve değişiklikler göze çarpmaktadır. Bu bağlamda;
Kitapçığın kapağında başlık sıralaması “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası” ve “Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü” şeklinde yer almasına rağmen kitapçığın içerisinde ilk bölümün Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü olarak başlamasının sebebi nedir?
Başlık düzenine göre ilk bölümde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın yazılması gerekmez miydi? Başlık ve içerik arasında bir uyumsuzluk yok mudur? Önem sırasına göre bakıldığında Anayasa, Meclis İçtüzüğünden daha mı önemsizdir? Önem sıralaması olarak Anayasa Meclis İçtüzüğünden sonra mı gelmektedir?
Masum görünen bu değişikliklerle anayasa değersizleştirilmek, önemsizleştirilmek mi isteniyor?
Kitap ve kitapçıklarda künye ve basım tarihi, ilk sayfada yer alırken TBMM Basımevi’nin en son bastığı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü kitapçığının basım tarihi ortada, 100’üncü sayfadan sonra yazılmıştır. Girişte yazılması gereken basım tarihi neden orta sayfada yazılmıştır? Bu değişiklik bir maddi hata sonucu mudur, yoksa bilinçli bir değişiklik midir?