Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmesinde maden ocaklarının ÇED süreçlerini ve doğaya verdiği zararları dile getiren CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, yöre halkının şikayetlerinin neden duyulmadığını sordu. Komisyonda yaptığı konuşmada madencilik faaliyetleriyle ilgili olarak 2011’den bu yana 110 bin 160 maden işletme ruhsatı verildiğini belirten Özer, “Her yıl en az 10 bin işletme ruhsatı verilmiş. Birçoğu da ruhsatsız işletiliyor” diyerek şunları söyledi:
MÜSTEŞAR RUHSATSIZ TESİSLERİ AÇIKLAMIŞ
“Bakanlık eski Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk 2018’deki ‘Mermer Kesiminde Çevre Kirliliği ve Önlemleri’ başlıklı yayınında bu tesislerin birçoğunun ruhsatsız olduğunu, bu tesislere, elektrik ve su verildiğini, atık suları arıtılmadan kanalizasyona bağlanıp derelere akıtıldığını belirtmiştir. Ayrıca bu tesislerin çevreyi ciddi olarak kirlettiğini de kayda geçmiştir. Siz bakanlık müsteşarınızın bu sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin denetim kapsamınız nedir? Ruhsatsız olan ocakların işletilmesine neden göz yumulmaktadır? Neden çevreyi kirleten bu ocaklar kapatılmamaktadır? Bugüne kadar, çevreyi kirlettiği için arama veya işletme ruhsatı iptal edilen ocak sayısı nedir?”
YÖRE İNSANI HUKUK MÜCADELESİ VERİYOR
Ülkenin her yanında halkın toprağını korumaya çalıştığını, doğayı talan eden şirketlere karşı hukuk mücadelesi verdiğini ve tahsislerin iptali için uğraştığına dikkat çeken CHP’li Özer şöyle devam etti:
“Antalya Akseki’de TEKNOMER şirketinin mermer ocağı açmak istediği bölgede endemik bitkiler, zirai bilirkişi raporuna göre 10.588 adet zeytin ağacı, pek çok dere yatağı ve tatlı su kaynağı, 17 noktada arkeolojik sit alanı ile burada evleri olan binlerce insanın yaşam alanı vardır. İbradı'da ise valiliğin ÇED gerekli değildir kararı nedeniyle halkımız endişeli. Kardelenler diyarı diye bilinen Karamıklı Yaylası’nda NAYA mermer şirketi mermer ocağı açmak istiyor. Bölgenin içme suyu kaynağına 500 metre mesafede açılmak istenen ocağa yol için bölgedeki sedir ağaçları da kesilmeye başlandı. Burada mermer ocağı açılırsa içme suyu kalmayacak. Ağaç popülasyonu azalacak, kardelenler ve endemik bitkiler yok olacak, çevre, doğal yaşam ve alternatif turizm zarar görecek.”NNEDEN OCAKLARIN NEDEN OCAKLARIN ZARARLARINI GÖRMÜYORSUNUZ
CHP’li Özer konuşmasında Çevre Bakanına şu soruları da yöneltti:
“Bakanlığınız neden madencilik faaliyeti olan, talepte bulunulan yerlerdeki yöre halkının şikâyetlerini ve itirazlarını duymazdan geliyor? Neden maden ocaklarının çevreye verdiği zararları görmezden gelmektesiniz? Bugüne kadar yöre halkının, STK'ların ve bilirkişi raporlarının itirazlarına rağmen kaç tane ocağın işlemesine izin verilmiştir? Kaç tanesine izin verilmemiştir? Bakanlığınızın misyonu doğal yaşamı korumak ve yaşanabilir bir çevre sağlamak ise neden genel olarak buna uygun davranmıyorsunuz? Neden çevreyi koruma hedefiniz yok? Neden insan sağlığını koruma hedefiniz yok?”