“PANCAR ÇİFTÇİSİ EKİMDEN VAZGEÇİYOR”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor Şeker Fabrikasının özelleşmesinin ardından mağduriyetlerin arttığını ifade etti. Gürer, “Geçen yıl fabrikanın ürün kabulünde uyguladığı şartlar nedeniyle mağduriyetler oluştu, çiftçi 30-40 bin liralara varan cezaları ödemek zorunda bırakıldı. Bu nedenle çiftçi bu yıl şeker pancarı ekimi yapmadığını belirtti” dedi.
“ÖZEL SEKTÖR ÇİFTÇİYİ DEĞİL ÇIKARINI DÜŞÜNÜYOR”
Kızılca köyünün tamamına yakınının şeker pancarından geçimini sağlarken bu yıl beş altı çiftçinin üretim yaptığına dikkat çeken Gürer, “Pancar çiftçisi artık alternatif ürünlere yöneliyor. Pancarın fabrika tarafından zamanında teslim alınmaması, çiftçinin istediği zaman ürününü verememesi ikinci ürün ekimini engelliyor ve verim kaybı yaşanıyor. Özel sektör çiftçiyi değil çıkarını düşünüyor, bu durumda çiftçi ekimden uzaklaşıyor. Bunun yansıması tüketiciye kötü yansıyacak” dedi.
“YERLİ ÜRÜN BİTECEK, NBŞ’NİN PAZARI BÜYÜYECEK, ŞEKER FABRİKALARI KAPANACAK”
Şeker pancarının, daha az üretim daha yüksek fiyat ile tüketiciye ulaşmasının sağlık açısından da sorunlara yol açacağının altını çizen Gürer, “Nişasta bazlı şurubun (NBŞ) pazarı genişleyecek, yerli ürün bitecek, ithal ve sağlık açısından sorunlu NBŞ’nin pazarı büyüyecek. Oynanan oyun aşama aşama ilerliyor; önce çiftçi mağdur edilip adeta eziyet edilerek ekimden uzaklaştırıldı, sonrası pahalı şeker, NBŞ yaygınlaşıyor, şeker fabrikaları bu sürece dayanamayarak kapanacak. Oysa şeker pancarı stratejik bir ürün, geniş bir kesimi doğrudan etkiliyor” dedi.
Son olarak Şeker pancarı ekiminin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu uygulamalar tohumu, gübreyi, ilacı, satanı etkileyecek. Ekeni, çapalayanı, sökeni etkileyecek. Nakliyeciyi, fabrikada çalışan işçiyi etkileyecek. Esnafı, tüketiciyi etkileyecek… Görüldüğü üzere geniş bir yelpazeyi çok kötü etkileyecek” dedi.
SEÇİM BİTTİ, ZAMLAR YAĞMAYA BAŞLADI
Elektriğe gelen % 15, şekerin fabrika çıkış fiyatına %16, ÇAY-KUR tarafından kuru çay fiyatlarına gelen %15 zammı eleştiren Ömer Fethi Gürer, “Maaş zamlarını düşük tutmak için enflasyonu kâğıt üzerinde indiren AKP’nin ekonomiye vurduğu darbenin acısı dar gelirli vatandaştan çıkıyor. Anlaşılan çay simit hesabı da tutmayacak. Ayrıca seçim için dağıtılan çay ve şekerlerin acısı şu anda tüm vatandaştan çıkacak. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.