“Geçmeyen araç ve yolcu için müteahhitte ödeme yapılmamalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yap-işlet-devret modeli ve geçiş garantisiyle yapılan havaalanı, tünel, köprü ve otoyollar için yandaş firmalara hazineden ödenecek paraların, virüsle mücadele kapsamında işyerlerini kapatan işletmecilere, işsiz kalanlara çiftçi ve esnafa aktarılması gerektiğini söyledi.

24 Mart 2020 Salı 15:40
“Geçmeyen araç ve yolcu için müteahhitte ödeme yapılmamalıdır”

Geçiş garantili yol, köprü ve havaalanların, korona virüs nedeniyle alınan tedbirler kapsamında büyük ölçüde kullanılmadığına dikkat çeken Gürer, “İnsanların kullanmadığı yol ve köprüler için hazinenin kasasından çıkacak milyarlarca liranın, özellikle bu süreçte yandaş müteahhitlere aktarılmamalıdır, bu paralar, işyerini kapatmak zorunda kalanlara, işini kaybedenlere, işsizlere, borçlu çiftçilere, kaynak olarak aktarılmalıdır” dedi. 

KULLANILMAYAN YOLUN PARASI YANDAŞ MÜTEAHHİTE DEĞİL, İŞİNE KAYBEDENLERE AKTARILMALI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halk sağlığının yanında ülke ekonomisini de derinden etkileyen korona virüs salgınına karşı kullanılacak kaynak için bir öneride bulundu. Gürer, kullanılmayan yol, köprü ve tünel ile havaalanlarında geçiş garantisi kapsamında yandaş firmalara aktarılacak paraların, virüs salgınıyla mücadeleye kaynak olarak aktarılmasını önerdi. 

HANİ DEVLETİN KASASINDAN PARA ÇIKMAYACAKTI?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Devletin kasasından para çıkmayacak” denilerek yap-işlet- devret modeliyle yaptırılan havaalanı, tünel köprü ve otoyollar için devletin firmalara geçiş garantisi verdiğini ancak hedeflerin tutmaması nedeniyle, her yıl yandaşlara milyarlarca lira hazineden kaynak aktarıldığını hatırlattı. 

VİRÜS NEDENİYLE YOL VE KÖPRÜLERİN KULLANIM ORANI ÇOK DÜŞTÜ 

Normal şartlar altında dahi geçiş garantisi sağlanamayan bu yatırımların, içinde bulunduğumuz olağanüstü süreçte olabildiğince az kullanıldığına dikkat çeken CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Devlet hazine garantisi verdiği için, yandaş firmalara bu yol, köprü ve havaalanları için milyarlarca lira kaynak aktarıyor. Ancak olağanüstü bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçte, kullanılmayan yol, köprü ve havaalanı için yandaş müteahhitlere aktarılan bu kaynaklar, salgın nedeniyle işyerini kapatan işletmeciye, bu işletmelerde çalışırken işsiz kalan çalışanlara ve zor günler geçiren esnafa aktarılmalıdır” diye konuştu. 

KULLANILMAYAN YOLA 7.8 MİLYAR TL GEÇİŞ GARANTİSİ ÖDENEĞİ 

CHP Milletvekili Gürer, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri, Avrasya Tüneli ve İstanbul-İzmir ile Kuzey Çevre otoyollarının geçiş garantisi kapsamında yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını hatırlattı. Devletin firmalara yolcu garantisi verdiğini, yolcu sayısının garanti kapsamının altında kalması durumunda, hazineden firmalara ödeme yapılması konusunda anlaşma yapıldığını hatırlatan Gürer, “Normal şartlarda bile bu yatırımlar garanti kapsamının çok altında kaldı ve devlet hazineden bu yatırımları yapan firmalara yüklü miktarlarda para ödedi. 2020 yılı bütçesine geçiş garanti bedeli olarak 7.8 milyar lira ödenek ayrıldı. Kamu özel işbirliğiyle yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının müteahhitlerine bütçeden yapılan hazine garantili ödemeler bir yıl süreyle ertelenmeli ve garantiler Türk Lirasına çevrilmelidir” dedi.

YOLLAR KULLANILMIYOR

Gürer,” Korona virüslü mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle bu yolların kullanımı daha da azaldı. Bazı veriler, yatırımların kullanım oranının yüzde 10’lara kadar düştüğünü ortaya koyuyor. Devlet, yüzde 10 kullanılan yol ve köprülere yüzde 100 üzerinden garantili geçiş ücreti ödeyecek. Yandaş firmalara yapılacak ödemelerin durdurulması ve bu paraların, korona virüslü mücadele kapsamında, işletmelere, esnaflara ve işsiz kalanlara aktarılması gerekir” diye konuştu. 

Esnaf ve çiftçi yaşadığı sorunlar yanında işsiz kalan, işinden olan, geçim sıkıntısı çekenlere  gerekli kaynak ve destek sağlanmalıdır.” diyen Gürer “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu açıkladığı gibi  yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, bunların ödeyemedikleri faturaları düşünmemeleri için süratle bir “Aile Yardımları Sigortası” yasası çıkarılmalıdır, her yoksul aileye asgari 2.000 TL’lik gelir güvencesi sağlanmalıdır. Müteahhite geçilmeyen yol köprü için verilecek kaynak halka aktarılmalıdır.” dedi.

Son Güncelleme: 24.03.2020 18:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.