CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşmelerine katılarak bakanlığın 2017 bütçesi hakkında görüşlerini anlattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın sunumunun ardından müzakereye açılan bütçe üzerinde söz alan Ahmet Akın, Bakan’a çeşitli sorular da yöneltti. Akın, “Bakanlığın belirlemiş olduğu ‘daha çok yerli, daha çok yenilenebilir’ mottosunu dışa bağımlı olduğumuz enerji sektörü için önemli buluyor ve destekliyorum. Ancak 2023 yılı için rüzgar enerjisinde belirlemiş olduğunuz 20.000 MW hedefini de çok gerçekçi bulmadığımı belirtmek isterim. Yine güneş enerjisinde belirlenen hedeflerle, yatırımların ilerlemesi arasında bir yakınlık olmadığını da görüyoruz” dedi.
TOPTAN FİYATLARDA YAPILAN İNDİRİMLER ELEKTRİK FATURALARINA DA YANSITILMALI
Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın Komisyonda yaptığı konuşmayı şöyle sürdürdü “EPDK yılbaşından bu yana TETAŞ’ın elektrik dağıtım şirketlerine sattığı elektrik fiyatında iki kez indirim yaptı. Yılın başında toptan elektrik fiyatını 17.75 krş/kWh olarak belirlemişti. 1 Nisan 2016’dan geçerli olmak üzere toptan elektrik fiyatı yapılan indirimle 16.35 krş/kwh’e düşürüldü.
30 Haziran 2016 da 1 Temmuz- 30 Eylül dönemi için EPDK ikinci bir indirim daha yaptı. Bu indirimle Elektrik toptan fiyatı 14.80 krş/kwh e düşürüldü.
Toplamda yıl içerisinde yapılan kilovatsaat başına 2,95 krş indirim halkımızın elektrik faturalarına yansıtılmadı. Dağıtım şirketlerinin kasalarına aktarıldı. Bu indirimler elektrik faturalarına ne zaman yansıtılacaktır?
DOĞAL GAZ İTHALATINDAKİ UCUZLAMA ELEKTRİK FİYATLARINA NE ZAMAN YANSITILACAK?
Tükettiğimiz elektriğin 2015 yılında yüzde 38’ini doğal gazdan elde ettik. Elektrik üretimimizde doğal gaz hala ilk sırada. Hatta dün toplu açılışını yapmış olduğunuz enerji tesislerinde yine tamamen dışa bağımlı olduğumuz doğal gaz santralleri ilk sırada. 1 Ekim itibariyle doğal gaz fiyatlarında yüzde 10 indirim yapıldı. Elektrik üretimindeki doğal gazın payını dikkate aldığımızda elektrik faturalarının da buna paralel olarak düşmesi gerekmiyor mu?
ENERJİ TEMEL İHTİYAÇTIR, KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİDİR
Sayın Bakan konuşmanızda enerjiyi insani bir ihtiyaç olarak nitelendirdi. Ben de böyle olduğunu düşünenlerdenim. Hem elektrik, hem de doğal gaz halkımızın temel ihtiyacı durumunda. Halkımızın evlerinde kullandığı elektrikte ve doğal gazda KDV’nin diğer temel ihtiyaç maddelerinde olduğu gibi yüzde 1’e düşürülmesi konusunda hükümetinizin bir çalışması var mıdır? Enerjiden sorumlu Bakan olarak bu konu hiç gündeminize geldi mi? Ben bu oranların düşürülmesini öngören bir kanun teklifi verdim. Bunu da burada bilginize sunmak isterim.
Doğal gaz ithalat fiyatının petrol ve ürünleri fiyatlarına endeksli olarak değişken bir yapı izlediği bilinmektedir. Uluslararası piyasalarda 120 dolarları gören ham petrol fiyatlarının 30 dolarlara kadar gerilediğini gördük. Sonra bir miktar hareketlilik yaşandı ve şu anda 45 dolar civarında.
DOĞAL GAZDA YAPILAN İNDİRİM BEKLENTİLERİ KARŞILAMAMIŞTIR
Dolayısıyla doğal gaza ödediğimiz fiyat da buna paralel olarak düşmüş durumda. Son bir yıldır konuşmalarınızda doğal gaz perakende fiyatlarında bir indirim yapılacağını açıklamıştınız. Nihayet geçtiğimiz günlerde bir indirim yapıldı. Ama çok yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Ham petrol fiyatlarındaki bu derece gerilemeye karşılık gecikmiş olan yüzde 10’luk bu indirim halkımızın beklentisini karşılamamıştır. Doğal gazda düşen ithal fiyatlarına paralel olarak daha ciddi bir indirim yapılacak mıdır?
Yine İran’dan aldığımız doğal gaz ile ilgili olarak fiyat konusunda Tahkimdeki dava ülkemiz tarafından kazanılmıştı. Bu nedenle İran’dan aldığımız doğal gazın fiyatının da düşmesi söz konusu. Bu indirim de halkımızın faturasına yansıtılacak mıdır?
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNEMLİ BİR KAYNAKTIR
Yerli kaynaklarımızı enerji üretiminde devreye alınması gerektiğini düşünüyor ve her fırsatta bunu belirtiyorum. “Enerji verimliliği” de en önemli enerji kaynaklarımızdan. Yeterince değerlendirilemiyor. Enerji verimliliğinde OECD ülkeleri içerisinde maalesef kötü durumdayız. Türkiye birim gayrisafi milli hasıla yaratmak için OECD ülkelerinden %30 daha fazla enerji harcamaktadır. Öncelikle kamudan başlamak üzere verimlilik artırıcı projeleri hayata geçirmek, bu alanı teşvik etmek durumundayız” dedi.
Son Güncelleme: 09.11.2016 09:38