Girdilerdeki Artış, Çiftçiyi Mahvediyor
Ateş, çiftçilerin karşı karşıya kaldığı yüksek girdi maliyetlerinin altını çizerek, "Mazot fiyatları çok yüksek, ilaç, gübre, tohum, işçilik maliyetleri her geçen yıl katlanarak artıyor. Ekipman malzemeleri her yıl %60 ile %100 oranında zamlanıyor. Ancak çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı her geçen yıl daha da düşüyor. Örneğin, geçen yıl buğdayını 9 liraya satan çiftçi, bu yıl 8 liraya tüccara zorla satabiliyor. Çünkü Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yani devlet, buğday almıyor; depolar ithal buğdayla dolu," dedi.
"Çiftçiler Artık Mallarını Satmak Zorunda Kalıyor"
Ateş, biber, patlıcan, domates, karpuz gibi ürünlerde de benzer sorunların yaşandığını belirterek, çiftçilerin zarar ettikçe tarlalarını, traktörlerini hatta evlerini satmak zorunda kaldığını ifade etti. "Uygulanan yanlış politikalar, planlanamayan tarım politikaları ve ekonominin her geçen gün kötüye gitmesi, bu ülkede tarımı ve hayvancılığı bitirdi," diyen Ateş, yetkililere acilen harekete geçmeleri ve çiftçinin feryadını duymaları çağrısında bulundu.
Afşin Çiftçileri de Yollara Düştü
Narlı’daki çiftçi eylemlerinin ardından Afşin ilçesinde de çiftçilerin taleplerini iletmek için yollara indiğini belirten Ateş, "Bu sorunlar çözümsüz değil. Ancak çözüm, çiftçinin sesine kulak vermekten, onların haklı taleplerini dikkate almaktan geçiyor. Çiftçiye kulak verilmezse bu feryatlar daha da yükselecek, bu ülkenin tarımı ve hayvancılığı daha da büyük bir çıkmaza sürüklenecek," dedi.
CHP Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, bu sözleriyle çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerken, yetkililerin artık çiftçinin yanında olması gerektiğini bir kez daha vurguladı. "Tarımda ve hayvancılıkta sürdürülebilir bir gelecek için ciddi önlemler alınmalı, çiftçilerin feryatları artık duyulmalı," diyerek sözlerini tamamladı.
20 Ağustos 2024 Salı 16:11