CHP’li Serkan Sarı: Saray,1 Günde 66 Bin Üniversite Öğrencisinin 1 Aylık Yurt Ücretini Harcıyor

CHP’li Serkan Sarı, Sarayın 1 günlük harcamasının 66 bin üniversite öğrencisinin 1 aylık KYK yurdu masrafına denk geldiğini söyledi. CHP’li Sarı, “Yaşanan ekonomik kriz ortamı, öğrencilerimizi ve ailelerine çaresiz bırakmış durumda. İktidar bu konuda çareyi kör, sağır, dilsiz bir tutum içerisinde hareket etmekte görünüyor ki AKP’nin öğrencilerimize ilk müjdesi yurtlara yaptığı yüzde 50 zam oldu” dedi.

06 Eylül 2024 Cuma 10:50
CHP’li Serkan Sarı:  Saray,1 Günde 66 Bin Üniversite Öğrencisinin 1 Aylık Yurt Ücretini Harcıyor

- 217 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN BESLENME DESTEĞİNİ SARAY 1 GÜNDE HARCIYOR

CHP’li Serkan Sarı, AKP iktidarının 7 milyon üniversite öğrencisinin sadece 955 binine barınma imkanı sağlayabildiğini belirterek, “Yaşanan ekonomik kriz ortamı, öğrencilerimizi ve ailelerine çaresiz bırakmış durumda. İktidar bu konuda çareyi kör, sağır, dilsiz bir tutum içerisinde hareket etmekte görünüyor ki AKP’nin öğrencilerimize ilk müjdesi yurtlara yaptığı %50 zam oldu. Öğrencilerimiz iktidardan destek beklerken zam ile başlayan eğitim öğretim yılı zorlu geçecek gibi görünüyor. Bugün AKP iktidarının saray rejiminin saraya harcamış olduğu rakamlar üzerinden baktığımızda sarayın günlük harcamasıyla 66 bin öğrenci KYK yurtlarında bir ay konaklayabiliyor. Bugün en düşük KYK yurdu ücreti 517 TL ama velakin burada yapılan tasarruflar sonucunda ne yazık ki öğrencilerimize gerekli şekilde destek verilemiyor” dedi.

“SARAYIN 1 GÜNDE 217 BİN ÖĞRENCİNİN 1 GÜNLÜK ÖĞÜNÜ KADAR HARCAMA YAPIYOR”

KYK yurtlarında üniversite öğrencilerine yapılan beslenme yardımının yetersiz olduğunu savunan CHP’li Sarı, “Bugün saray iktidarı ve Maliye Bakanı ısrarlı bir şekilde her kalemde tasarruf diyor ama tasarrufu, kendi saltanatlarından ve sarayın şatafatından ne yazık ki göstermiyorlar. Bugün üniversite öğrencilerinin sarayın bir günlük harcamasıyla alabilecekleri beslenme desteği, 217 bin öğrencimizin bir günlük öğününe denk geliyor. 155 TL beslenme desteği alan öğrencilerimizin bu kaynakları arttırılarak daha sağlıklı ve daha verimli bir beslenme imkanı sağlamak imkanı varken ne yazık ki göz ardı edilmiş durumda.” açıklamasında bulundu.

“YURTLARDA ÖĞRENCİLER BALIK İSTİFİ ŞEKLİNDE KALIYOR”

KYK kapasitelerinin öğrenci sayısının sadece %15’ine yettiğini vurgulayan CHP’li Sarı, “Şu anda 81 ilde 260 ilçede 830 KYK yurdu var ve bu yurtlar da yaklaşık 955 bin yatak kapasitesine ulaşmış durumda. Geçtiğimiz yıl 2 yatak olan odalardaki yatak sayısı 4’e, 4 yatak olan odalardaki yatak sayısı 8’e çıktı yani 2 kat arttırıldı. Ne yazık ki odalar sanki bir cezaevi koğuşuna döndü. Ne yatak, ne oda ne tuvaletleri, ne mutfakları ne de banyoları yetiyor. Öğrencilerimiz zor koşullar içerisinde yurtlara sıkış tepiş alt alta üst üste bir halde barınmak zorunda bırakılıyor. Bu çaresizlik altında balık istifi şekilde ne dinlenmeleri mümkündür ne de sağlıklı bir eğitim almaları mümkündür. Ama bu koşullara rağmen 7 milyon olan üniversite öğrenci sayısın sadece yaklaşık bir milyonu yani %15’ine yurt imkanı sağlanabilmiş durumda. Bugün itibariyle 6 milyona yakın öğrencinin barınma imkanına gerekli destek verilmiş durumda değil” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER ANAYASAL HAK OLAN BARINMA HAKKINDAN MAHRUM BIRAKILIYOR”

Özel yurt ücretlerine de değinen Serkan Sarı, “Geçtiğimiz yıla baktığımızda özel yurtların ücretleri 8.500 ile 17.000 TL arasındaydı, keza kiralar da buna yakındı. Bugün geldiğimiz noktada özel yurtların ücretleri yüzde 60’ın üzerine fiyat artışıyla 15.000 ile 30.000 TL arasına kadar yükselmiş durumda. Bir asgari ücretli ailenin, bir emekli ailenin bu rakamları karşılayabilmesi mümkün değil. Ne yazık ki öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu bu rakamlara ödeyemediği, bu giderleri karşılayamadığı için okulundan eğitimden vazgeçmek durumunda kalıyor. Anayasal bir zorunluluk olan bu sorumluluğu AKP iktidarı ne yazık ki görevini yerine getirmiyor. Anayasanın 57. Maddesi ‘Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek insan haysiyetine yakışır bir biçimde konuk ve barınma hakkına sahiptir’ diyor. Ama yurtlardaki durum ortada çocuklarımız üst üste alt alta. Barınma için özel yurda gidemiyor, ev kiralayayım dese yapamıyor ve ne yazık ki barınma imkanından yoksun kalıyor” diye konuştu.

“OECD ÜLKELERİ ARASINDA SON SIRALARDAYIZ”

CHP’li Sarı sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün OECD verilerine baktığımızda da tablo aslında açık bir şekilde ortada. OECD’nin 2022 verilerine baktığımızda 38 OECD ülkesi arasında eğitime harcanan bütçe anlamında 34. sıradayız yani sondan 4. sıradayız. Eğitim için kişi başına yapılan harcamaya rakam olarak baktığımızda OECD ortalaması 12 bin dolarken Türkiye'de kişi başına ayrılan rakam 6 bin dolar yani ortalamanın yarısı. Bu acı bir tablo. Yüksek öğrenim öğrencilerine ayıran bütçeye baktığımızda ise öğrenci başına 4 bin 678 dolarla 28 ülke içerisinde 27.yiz yani sondan ikinciyiz. Görünen o ki AKP iktidarı dünya standartları içerisinde eğitimi ayırdığın pay anlamında gerçekten yüz karası bir tutum içerisinde. Bu öğrenciler bizim ülkemizin geleceği, bu öğrenciler bizim yarınlarımız. Ama iktidar tarikat cemaatlere destek olmaktan onların yurtlarına katkı sağlamaktan öğrencilerimizi ülkemizin geleceğini yok sayıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, öyleyse hükümetin en verimli ve en önemli görevi eğitim işleridir. Bugün iktidarın adında Milli Eğitim olan, milli bir politika olan eğitim ve öğretimimize gerçekten vatansever duygularla çocuklarımıza sarılmalı, onların ihtiyaçlarını karşılamalı, barınma, beslenme sorumla çözüm üretmelidir. Yoksa yarattığınız bu ekonomik krizin faturasına gençlerimiz, çocuklarımız, yarınlarımız ödeyecek.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.