CHP’li Öztrak: "Dünya Enflasyon Liginde Arjantin’le Birlikte Zirvedeyiz"

Öztrak, Türkiye’nin yıllık yüzde 75’i aşan enflasyonla 2024 itibariyle dünyada Arjantin’le birlikte en yüksek enflasyonun yaşandığı iki ülkeden biri olduğunu belirterek, “Ülkemizdeki aylık yüzde 3,37’lik enflasyon ise dünya üzerinde 91 ülkenin yıllık enflasyonundan daha yüksek” dedi.

03 Haziran 2024 Pazartesi 14:24
CHP’li Öztrak: "Dünya Enflasyon Liginde Arjantin’le Birlikte Zirvedeyiz"

Öztrak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “en kötüsü geride kaldı” açıklamasına da değdi.

Türkiye 2001 krizinden bu yana en yüksek Mayıs ayı enflasyonunu yaşadığını, yılsonu enflasyon hedefinin tutturulması giderek zorlaştığını, dış açığın istenen seviyelere inmediğini, bütçe açığının arttığını, emeklinin ve memurun enflasyon farkının kısa sürede eriyeceğinin şimdiden görüldüğünü ifade eden Öztrak, “Tüm bunlar ‘En kötüsü geride kaldı’ diyenlerin gördüğü ışığın, ‘Tünelin sonundaki ışık’ mı, yoksa ‘karşıdan gelen lokomotifin ışığı’ mı olduğu konusunda bir kanıya varmak için henüz erken olduğunu düşündürüyor” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bugün açıklanan 2024 Mayıs Ayı Enflasyon verileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Öztrak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

YILLIK ENFLASYON 26 SENENİN REKORUNU KIRDI

Mayıs ayı enflasyonu açıklandı. Aylık enflasyon yüzde 3,37 ile 2001 yılından, yıllık enflasyon yüzde 75,45 ile 1998 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

TÜİK ENFLASYONU İLE GERÇEK ENFLASYON ARASINDAKİ MAKAS AÇILIYOR

TÜİK enflasyonu ile İTO ve ENAG’ın enflasyonu arasındaki makas yeniden açılıyor. Bir başka ifadeyle, resmi enflasyon, vatandaşlarımızın yaşadığı enflasyonun çok altında kalıyor. Mayıs ayında; aylık enflasyonun son 23 yılın, yıllık enflasyonun ise son 26 yılın rekorunu kırmasının tek sebebi, 25 metreküp bedava doğal gaz uygulamasının sona ermesi değil… Enflasyonun yüzde 75,45 olduğu Mayıs ayında, eğitimin kademesine göre ücretleri yüzde 85 ile yüzde 129 arasında, kiralar yüzde 125, kuzu eti fiyatları yüzde 110, taze meyve fiyatları yüzde 103, temel hastane hizmet fiyatları yüzde 97 artmış…

DÜNYA ENFLASYON LİGİNDE ARJANTİN’LE BİRLİKTE ZİRVEDEYİZ

yüzde 75’i aşan yıllık enflasyonuyla, 2024 yılı itibariyle Arjantin’le birlikte, dünyada en yüksek enflasyonun yaşandığı iki ülkeden biri oldu. Aylık yüzde 3,37’lik enflasyon ise dünya üzerinde 91 ülkenin yıllık enflasyonundan daha yüksek.

BAZ ETKİSİNE YASLANIP “EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI” DEMEK YANILTICI

Türkiye, tarihindeki en derin krizlerden birini yaşadığı 2001’den bu yana en yüksek aylık enflasyonu görürken, çekirdek enflasyon da TÜFE’nin üzerindeki seyrini sürdürdü. Şimdi, baz etkisiyle yıllık enflasyonun düşmesini “en kötüsü geride kaldı” diye pazarlamaya çalışmak son derece yanıltıcıdır. Türkiye’de; Mayıs enflasyonu, yılsonu enflasyon hedefinin tutmasının zor olduğunu gösteriyor. Ekonomi soğumuyor. Dış açık beklenen ölçüde gerilemiyor. Enflasyonun yanında TL’nin de değer kazanması içerideki pahalılığın dışarıya da yansımasına neden oluyor. İthalat daha cazip hale gelirken, ihracat güçleşiyor. Bütçe açığı artıyor… Daha da önemlisi, yılın ilk 6 ayında enflasyon telafisi emekli ve memurlara yapılacak zammın da, Hükümetin dizginleyemediği enflasyon nedeniyle kısa sürede eriyip gideceği anlaşılıyor.

GÖRÜNEN IŞIK TÜNELİN SONU MU, YAKLAŞAN TRENİN IŞIĞI MI?

Tüm bunlar “En kötüsü geride kaldı” diyenlerin gördüğü ışığın, “Tünelin sonundaki ışık” mı, yoksa “karşıdan gelen lokomotifin ışığı” mı olduğu konusunda bir kanıya varmak için henüz erken olduğunu düşündürüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.