“Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına bir hafta kala okul binalarının yıkım kararı alınması, başka okulların adres gösterilmesi nedeniyle yaşanan mağduriyet ve eğitimin kalitesine etkisi” konusunda yazılı açıklama yapan İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Alelacele alınan bu kararlar, siyasi iktidarın ve Millî Eğitim Bakanlığının eğitim sistemine ciddiyetsiz ve özensiz bakış açışını bir kez daha ortaya koymuştur. Deprem riski olduğu bilinen okullar için üç aylık yaz tatili boyunca hiçbir şey yapmayan MEB, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri okulların açılmasına sadece bir hafta kala öğrenci, veli, öğretmen ve tüm personeli mağdur etmiştir.” dedi.
“Öğrenciler, veliler ve öğretmenler okulların açılması öncesi son hazırlıklarını yaparken başka bir okula taşınılacağı kararını öğrenince büyük endişe ve telaş yaşamışlardır.” diyen Özdemir, “Elbette okul binalarını kullanan öğrenci, öğretmen ve tüm personelin can güvenliğini riske atacak binalarda mutlaka gerekli çalışmalar yapılmalı ve önemler alınmalıdır. Fakat bu çalışmaların önceden planlanarak ve duyurusu çok önceden yapılarak yürütülmesi gerekirken bu konuda yeterli ilgi ve özen gösterilmemiştir.” ifadesine yer verdi.
Taşınmanın yaşandığı Beşiktaş ilçesinden örnekler veren Özdemir, “Örneğin 29 Ağustos 2019 Perşembe akşamı alınan kararla Beşiktaş İlkokulu’na Gazi Mustafa Kemal Ortaokulunun taşınacağı ifade ediliyor. Yine Beşiktaş Hüseyin Aycibin İlkokulu binasının yıkılacak olması nedeniyle Beşiktaş 100. Yıl Mustafa Kemal İlkokuluna taşınması kararı alınıyor. Bu okullar ile birlikte Beşiktaş’ta toplum dokuz okulun yıkım kararı son bir haftada öğrenci, veli ve öğretmenlere duyurulmuştur. Yıkılacak okulların öğrencilerine tekli öğretim yapılan başka bir okul adres gösterilmiştir. Adres gösterilen tekli okullar ise mecburen ikili öğretime geçmek zorunda bırakılmaktadır. Özellikle Beşiktaş’ta nitelikli eğitim veren, etüt imkânı olan tam gün okullarda ikili eğime geçilecek olması nedeniyle nitelik ve kalite sorunu yaşanacaktır.” dedi.
Özdemir, yazılı basın açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu durum, sadece öğrencileri ve öğretmenleri değil aileleri de çok mağdur etmekte, belirsizlikler nedeniyle endişe ve kaygı yaratmaktadır. Evi okula yakın olan öğrenci velileri, çocuklarını daha uzak bir okula göndermek zorunda kaldığı için çocuklarını ya servise vermek zorunda bırakılmakta ya da daha uzak mesafe için servis ücreti ödemek zorunda kalmaktadır. Ulaşım zaten velilerin sırtına yüklenen en büyük bütçeyi oluşturmaktadır. Bu nedenle de ailelerinin eğitime harcadığı bütçe her geçen gün katlanarak artmaktadır. Bazı veliler, çocuklarını okula göndermekten soğutulduklarını ifade etmektedir.
Tekli eğitimden ikili eğitime geçilmesi nedeniyle de özellikle çalışan ve çocuklarını emanet edecek kimsesi olmayan kadın anneler işlerini bırakmak zorunda kalmaktadır. Oysa bu siyasi iktidar, nitelik ve kaliteli eğitimin sunulması amacıyla 2019 yılına kadar tüm okullarda ikili eğitimden tekli eğitime geçileceğinin sözünü vermişti. Ancak bugün özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde tekli eğitim veren okulların ikili eğitime geçirilmesi kararları alınmaktadır.
Sadece boşaltma kararı alınan okulun öğrenci, öğretmen ve personeli değil taşınılan okulların da bu duruma hazırlıksız yakalanmasının olumsuz etkileri olmaktadır. Okulların öğrenci kapasiteleri ve fiziki alt yapıları ikili eğitim verme koşullarını sağlamamaktadır. Plansızca ve hazırlıksız bir süreç olması ve okulların açılmasına çok kısa bir süre kalması nedeniyle taşınılan okulun alt yapısının bu kapasiteye karşılık vermesi mümkün değildir. Bununla birlikte taşınılan okulların da nitelikli, kaliteli ve güvenli bir eğitim vermesinin de çok zorlaşacağı endişesi taşınmaktadır. Bu nedenle zaten bir geriye gidişin yaşandığı eğitim kalitesinde de bir düşüş daha yaşanacaktır. Siyasi iktidar ve MEB, ülkenin tüm çocuklarının mahallelerindeki en yakın okula gönül rahatlığıyla gitmesi ve orada nitelikli, kaliteli ve kapsayıcı bir eğitim almasını sağlamakla yükümlü olduğunu unutmuştur.
Siyasi iktidar ve MEB, özellikle Beşiktaş ilçemiz başta olmak üzere yeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala okulların başka bir okula taşınma kararının alelacele alınması ve bu durumun çok geç bir tarihte duyurulması nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin sesini duymalıdır. Yaşanan ve yaşanacak olan ciddi mağduriyetlerin giderilmesine yönelik MEB’in ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürünün acilen harekete geçerek çözüm üretmesi çağrısını yapıyorum.”