Gürer, Bakan Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Gürer, TİGEM'e bağlı 6 işletmede son 3 yılda 4 bin 52 hayvanın hastalıktan dolayı telef olduğunu veya zorunlu kesime gönderildiğini aktardı. Gürer, TİGEM’in 2018 yılında 29 milyon TL olan hayvancılık faaliyeti zararının 2019 yılında 98.5 milyon TL’ye çıktığını bildirerek, "TİGEM'in hayvancılık faaliyet zararının 98 milyon TL'ye çıkmasının aşılamayla ya da veteriner hekim eksikliğiyle ilgisinin olup olmadığının açıklanmasını istedi.
"SÜREKLİ DENETLENEN HAYVANLAR NASIL HASTA OLUYOR?"
Gürer, Sayıştay denetim raporlarına göre, TİGEM’e bağlı Karacabey Tarım İşletmesinde 2 bin 27, Ceylanpınar’da 1006, Anadolu ve Gözlü işletmelerinde de 205 hayvanın "brusella" hastalığından dolayı zorunlu kesime gönderildiğini belirterek, "Hastalığın artması hayvanlara aşı yapılmamasından mı yoksa aşının tesirsiz olmasından mı kaynaklanmaktadır? Kamuda veteriner gözetiminde ve sürekli denetim altında bulunan hayvanlarda bu hastalıklar nasıl ortaya çıkmaktadır?" diye sordu.
"BAKANLIK YETERLİ ÖNLEM ALMIYOR"
Gürer, işletmelerde sadece "brusella" değil, "tüberküloz" ve "üç gün" hastalıklarının da ciddi artış gösterdiğini söyleyerek,Bakanlığı, büyükbaş hayvanlarda sinek ile bulaşıp önemli zayiat veren "üç gün" hastalığıyla ilgili uyarmalarına rağmen bakanlığın bu konuda yeterli önlem almadığını söyledi.