Durmaz: “Erbaa ilçemizde köylünün mahsulü hem kuraklıktan dolayı hem de dolu yağışından dolayı büyük zarar gördü.
Çiftçimiz artan mazot, gübre, zirai ilaç ve yem maliyetleri altında zorluklarla üretim yapmaya çalışıyor. Ekonomik olarak büyük zorluklarla, borçlanarak üreten çiftçimizi bu sefer de kuraklık ve dolu yağışı vurdu. Çiftçimiz zor durumda! “ dedi.
Peşinatı ödemeyen çiftçiye icra darbesi
Çiftçilerle tek tek görüşen Durmaz, “Tarım ve Kredi Kooperatifine borcu olan çiftçiler için planlanan yapılandırmaya uygulanan faiz oranı ve yüzde 30 peşinat şartı çiftçiyi isyan ettirmiş durumda!
Çiftçiler; Borcumuzun yüzde 30’nu peşin ödeyebilsek zaten borçlanmazdık, bu karar bizim ölüm fermanımızdır diyorlar. “ dedi.
Devlet Çiftçiye Borçlu!
“AKP İktidarının köylüyü, üreticiyi yok sayması, ithalatçı yandaşları koruma politikası sonucu son on yılda iki Trakya büyüklüğünde arazi artık ülkemizde ekilmiyor. Tarım arazileri azaldıkça, üretim maliyetleri arttıkça çiftçi de üretimden vazgeçiyor! Çiftçilerin resmi toplam borç miktarı 146 milyar ‘ı buluyor. Çiftçi borçlu, çiftçi üretemiyor, üstüne bir de doğal afetler eklenince, çiftçinin kan alacak damarı kalmıyor.
Afetten zarar gören çiftçilerin zararını devlet nakdi olarak çiftçimize ödemelidir. Çiftçiye yeni destekler açıklanarak borçları 2 yıl süreyle faizsiz ertelenmelidir!
2006 yılında çıkan Tarım Kanununun 21 maddesine göre; Çiftçiye verilmesi gereken ama verilmeyen miktar 211 milyar TL. Devlet Çiftçiye 211 milyar borçlu!
Çiftçi faizli borç erteleme istemiyor artık, seneye geri ödeme gücü yok, çiftçinin acil kalıcı çözümlere ihtiyacı var! ÇKS kayıtları oldukça düşük sayıda; kadastro yapılıp çiftçi arazileri güncellenmeli, tapular son sahibine, harç bedeli alınmadan verilmedir. “
Durmaz, köy köy gezerek zarar gören hasadı yerinde inceledi!
“Erbaa ilçemizde tütün çapalayan çiftçimizi ziyaret edip kolay gelsin dileklerimizi ilettik. İverönü, Evciler, Endikpınar, Küplüce, Çakır, Hacıbükü köylerinde tütün ekicilerinin zararını yerinde gördük. Dolu yağışının erken dikilen ve iyi bakılmış tütünlere dönümde 70 kg ürün kaybının olduğu, maddi olarak da bunun yöre üreticisine 1250 TL zarar verdiğini yerinde gördük.
Kuraklıktan en fazla etkilenen; Çalkara, Akça, Hacıpazar, Değirmenli, Karaağaç, Tosunlar ve Evyaba köylülerimizin; Dolu yağışından dolayı çilekleri zarar gören Canbolat, Kozlu, Gölönü ve Ç.Fındıcak köylülerimizin;
Dolu yağışından mahsulleri (sarmalık yaprak, vb.ürünler) zarar gören ziyaret ettiğimiz Alacabal, Koçak, Ayan, Çamdibi, Doğanyurt, Erdemli, köylerimizdeki çiftçilerimizin zararları acilen ödenmelidir.
Sebze, meyve, yulaf, arpa, buğday gibi başlıca geçim kaynağı ürünleri zarar gören ; Kemalpaşa, Akyamaç, Kömeç, Çöreğibüyük, Keşlik Çamaltı, Ulaş, Bağbaşı, Güzeldere, Güğümlü, K.Bağlar köylerimizin de acilen zararı karşılanmalıdır
Tüm çiftçilerimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Zararlarının karşılanması için gerekeni yapacak, sürecin takipçisi olacağız.”