Balıkesir’de hafta sonu meydana gelen yoğun yağmur ve dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi. Sındırgı, Bigadiç, İvrindi ve Savaştepe’yi vuran yoğun yağış ve dolu en çok bölgedeki çiftçileri mağdur etti. Ekili ürünlerin zarar gördüğü ilçelerde bölge çiftçisi büyük kayıplara uğradı. Bölgede incelemelerde bulunan Ahmet Akın, TBMM’de araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.
CHP’li Ahmet Akın TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde 21 Haziran’da Balıkesir’in İvrindi, Sındırgı, Savaştepe ve Bigadiç ilçelerinin kırsalında yaşanan dolu ve sağanak yağıştan etkilenen tarım arazilerine hasar verdiğine dikkat çekti. Akın önergesinde, “Çiftçilerimizin yaşadığı doğal afetler nedeniyle tüm yıl boyunca harcadıkları emek heba olurken, ekonomik anlamda da kayıplar yaşadıkları için çaresiz kalmaktadırlar. Tarımın sürdürülebilirliği ülkemizin gıda ihtiyacının karşılanması açısından çiftçilerimizin yalnız bırakılmaması gerekirken, İktidar doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin zararının tazmini için kılını kıpırdatmamakta, TARSİM dışında kalan çiftçilerimize zararlarının tazmini için yardımcı olmamaktadır” dedi.
Meclis araştırması açılmasının gerekçesinde Türkiye’de son yıllarda sıklıkla görülmeye başlanan aşırı hava olayları sonrasında tarım alanlarına büyük hasar verdiğine işaret edilirken, çiftçilerin bu durumdan en çok zarar gören kesim olduğu bunun önüne geçilmesi için politikalar üretilmesi gerektiğinin altı çizildi.
CHP’nin önergesinde şu görüşlere yer verildi:
“İktidar doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimizin zararının tazmini için kılını kıpırdatmamakta, TARSİM dışında kalan çiftçilerimize zararlarının tazmini için yardımcı olmamaktadır. İktidar, iklim değişikliği sebebiyle oluşan aşırı hava olaylarının sorumluluğunu adeta çiftçiye yüklemekte, ‘sigorta yaptırmadıysan zararın karşılanmaz’ diyebilmektedir. Oysa çiftçi elektrik, mazot, gübre, ilaç ve tohum gibi temel girdilerinin maliyet artışlarını karşılamakta zorlanırken, devlet desteklemelerini zamanında ve yetersiz alırken, borçlarını ödeyemezken ve icra kapılarında ekmek teknesi tarlasını, bahçesini koruyup kollamak isterken bu afetlere yakalanmakta, iktidarın vurdumduymaz tavrı karşısında tamamen çaresiz kalmaktadır. Ekonomik koşullarında yaşadıkları sancılı sürece Covid19 salgının yarattığı olumsuz etkiler de eklenince sigorta yaptıracak parayı dahi bulamayan çiftçimizin afetler karşısında yalnız ve çaresiz bırakılması kabul edilebilir bir politika değildir. Çiftçinin primlerinin ve muafiyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle TARSİM’den uzak durması çiftçinin değil İktidarın tarım politikalarının yanlışlığıdır. Dolayısıyla sorumlu iktidardır.”