CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, ABD ziyaretine ilişkin, “Fethullah Gülen’in iadesi konusunda yeni yönetim eskisinden çok farklı bir çizgide bulunmuyor. Dolayısıyla yakın vadede veya orta vadede en azından bizim gördüğümüz kadarıyla iade konusunda bir gelişme olmayacağı anlaşılıyor. PYD korumacılığından ABD yönetiminin kolay kolay vazgeçmeyeceğini gördük” dedi.
Yılmaz, partisine mensup İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte ABD’ye yaptıkları ziyarete ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
“TÜRKİYE’DEN ŞU ANA KADAR CILIZ BİR SES ÇIKMIŞTIR”
Kerkük konusuna değinen Yılmaz, “Tarihi Kerkük Kalesine, Bölgesel Kürt Yönetiminin bayrağı asılmış durumda. Buna da bir tepki bekliyoruz. Özellikle bu sorumsuz atılan bu sorumsuzca adıma dönük Türkiye’den şu ana kadar cılız bir ses çıkmıştır ama biz esasen çok gür bir ses çıkmayacağını da biliyoruz. Neden, çünkü Sayın Barzani’yi İstanbul’da, Ankara’da altına kırmızı halılar sererek karşılayanlar Bölgesel Kürt Yönetiminin bayrağını göndere çekenler bir eleştiri geldiği zaman bunu savunanlar Kerkük’te Bölgesel Kürt Yönetiminin bayrağı dalgalandığında buna elbette karşı duramazlar. Çünkü ikiyüzlüler. Bölgesel Kürt Yönetiminin yaptığı bu yanlıştan geri adım atmasını ve Necmettin Kerim ile ilgili olarak Bağdat hükümetinin acilen bir soruşturma açmasını bekliyoruz” dedi.
“MAĞDURİYET PEŞİNDE”
Referandum konusuna değinen ve yurt dışındaki Türklerin durumuna işaret eden Yılmaz, “Hükümet özellikle referandum sürecinde sırf oy alabilmek için dışarıdaki Türklerin desteğini alabilmek için açık açık mağduriyet peşinde ve mağduriyet yaratıyor” diye konuştu.
ABD ZİYARETİ
Yaptıkları ABD ziyaretine dikkat çeken Yılmaz, şunları ifade etti:
“Beyaz Saray’da, Dışişleri Bakanlığında, Savunma Bakanlığında ve Kongre’de temaslarda bulunduk. Düşünce kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldik. Gördüğümüz genel tablo üç kritik konuda şöyle:
Bir; Fethullah Gülen’in iadesi konusunda yeni yönetim eskisinden çok farklı bir çizgide bulunmuyor. Bunu hukuki bir mesele olarak görüyorlar. Dolayısıyla yakın vadede veya orta vadede en azından bizim gördüğümüz kadarıyla iade konusunda bir gelişme olmayacağı anlaşılıyor.
“ABD’NİN YENİ YÖNETİMİ DE ESKİ YÖNETİM GİBİ PYD KONUSUNDA SURİYE’DE PYD İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYOR”
İkinci konu özellikle Suriye’nin geleceği, PYD ve Menbiç konusuydu. ABD yönetiminin yeni yönetiminin acaba PYD ile ilişkilerde farklı bir çizgiye kayıp kaymayacağını sorguladık ve maalesef gördük ki ABD’nin yeni yönetimi de eski yönetim gibi PYD konusunda Suriye’de PYD ile birlikte çalışmak istiyor. PYD korumacılığından ABD yönetiminin kolay kolay vazgeçmeyeceğini gördük ve şahit olduk.
Üçüncü konu referandumla ilgili biz de gerekli bilgilendirmeyi yaptık, partimizin görüşlerini açıkladık. Referanduma dışarıdan herhangi bir müdahaleye kesinlikle karşı olduğumuzu söyledik. Bu bizim içişimizdir. Ve Türkiye kendi göbeğini kendisi kesecektir.”
Salıcı da ABD ziyaretine ilişkin, “Referandumda oy kullanacak olan yurttaşlarımızın ortak kaygıları var. Kaygılardan bir tanesi şu; Türkiye’nin ABD ile de Avrupa ülkeleriyle de başka ülkelerle de yaşamış olduğu gerilimin orada yaşayan vatandaşlarımıza bire bir sirayet etmesinden dolayı vatandaşlarımızda bir gerginlik var” dedi.