CHP Ekonomi Masası oto sanayide esnafı ziyaret etti

CHP Ekonomi Masası İstanbul'da oto sanayi sitesinde esnafları dinledi. Toplantıda sektörün ve esnafın sorunları dinlenirken çözüm önerileri de dile getirildi.

02 Şubat 2021 Salı 19:23
CHP Ekonomi Masası oto sanayide esnafı ziyaret etti

CHP Ekonomi Masası toplantıları kapsamında İstanbul’un Sarıyer ilçesindeki Maslak Oto Sanayi Sitesi’nde önce Oto Sanatkarlar Odası’nda esnaf ve sektör temsilcilerinin  katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda CHP Milletvekilleri Gökan Zeybek, İlhan Kesici, Tahsin Tarhan, Sevim Yalınkılıç,  ve Aykut Erdoğdu esnafların sorunlarını dinledi. İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin oto sanayide yaşanan sorunları ve sektörün hangi konularda baskı altında olduğunu anlattı.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in  moderatörlüğünü yaptığı toplantının açılış konuşmasında CHP Milletvekili Gökan Zeybek, 81 ili kapsayan Ekonomi Masası etkinliği kapsamında oto sanatkârlarının sıkıntılarını dinleyeceklerini söyledi. 

“ESNAF EKONOMİNİN KILCAL DAMARI”

İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Esnaf son dönemde bu yeni düzende neo-liberal düzende esnaf ekonominin yükü gibi algılanıyor" ifadesini kullandı. Erdoğdu, şunları söyledi:

"Sanki sizin üretiminiz yok, sanki ekonomiye bir şey katmıyormuşsunuz sadece yük oluyormuşsunuz gibi bir algı var. Öncelikle bunun doğru olmadığını anlatmak ve anlamak zorundayız. Bütün esnaf için söylüyorum esnaflar ekonominin kılcal damarıdır. Burada oluşacak bir tıkanma bütün ekonomi bozacak bir durum ortaya çıkar. Son birkaç yıldır ağır bir kriz altındasınız, mevcut birikimlerinden yediğinizin farkındayız. Buna daha fazla dayanamayacağınızı biliyor. Sizlerin en büyük zorluğun sigorta şirketleri ile olduğunu dinledik. Sektörün yüzde 95’ı yabancıların elinde. Sigorta zorluğu sadece sizin için değil araç kullanıcıları için de geçerli. Çünkü Türkiye oransal olarak en yüksek primleri ödeyen ülke. El emeği ile hasar gören araçları tamir eden siz esnafların haklarınızı alamadığınız biliyor."

"SEKTÖRÜN AYAKTA KALMASI ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ"

Sigorta şirketleri ile yaşadıkları problemleri olduğunu belirten İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin, “Sigorta şirketleri otomotiv sektörünü istediği gibi yönlendiriyor. Eksper bize geliyor. 1975’ten bugüne burada çalışıyorum. Bugüne kadar böyle muazzam bir baskı görmedim. Eksperler sigorta şirketi tarafından atandığı için biz dosya alabilmek için ‘sigorta şirketlerinin kriterlerine uymak zorundayız’ diyorlar. Biz de sigorta şirketleri Hazine’yi temsil ediyorsa o zaman dosya ücretini oradan alsın. Parça tedarikinde bizi bir firmaya doğru yönlendiriyor” dedi.

"PERT ARACI SİGORTA ŞİRKETİ SATIYOR AMA SİGORTA YAPMIYOR"

Mustafa Keskin, “Pert aracı dünyada preslenip çöpe atılır. Bizde araç plaka alıp yeniden yola çıkıyor. Sigorta şirketi en ufak bir hasarda aracı perte ayırıyor. Çünkü buradan da gelir elde ediyor. Trafikten plaka alıyor vatandaşa satıyor ama araca sigorta yapmıyor. O zaman sen niye alıp satıyorsun? Sigorta şirketleri pert araç tedariki yapanlar sarmal olmuş durumda” şeklinde konuştu.

“25 BİN ARABAYA DÖVİZE DAYALI PARÇA TAKILIYOR”

Küçük esnafın mali güçlük çektiğini ifade eden Mustafa Keskin şöyle konuştu: 

“Biz küçük esnaf olarak hayatımız boyunca ne devlete karşı gelmişiz. Ne devleti vergi anlamında dolandırmışız. Bizden türeyen bir laf vardır. Bize müşteri gelir ‘bir siftah at yeter’ deriz. Gitsin bakalım yetkili servise radyatörün kapağını açıp kapatıyor. Fiyatı yazıyor. Yaptığımız iş dövize yönelik. Bu sektörün ayakta kalması ülke ekonomisi için önemli. Serviste ihtiyaç olmasa da otomobildeki parçayı değiştiriyor. Buraya günde 30 bine yakına araba giriyor. Burada sorun olmayan araçlar 5 bin adet diyelim. 25 bin arabaya dövize dayalı parça takılıyor.”

Son Güncelleme: 02.02.2021 19:26
Anahtar Kelimeler:
ChpIstanbulEkonomi Masası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.