CHP’li Ekici, sığınmacıların ilaç ödemelerini Meclis gündemine taşıdı.
Sayıları 3 milyona ulaşan geçici koruma altındaki yabancılara ülkemize geldikleri günden bu yana sağlanan kesintisiz sağlık ve ilaç hizmeti alarm zilleri çalıyor. Reçete bedellerini aylarca tahsil edemeyen eczacılar zorda. CHP Gaziantep milletvekili Akif Ekici, Başbakan’a eczacıların bu mağduriyetini gidermek için bir çalışma yapıp yapmadıklarını sordu.
2015 yılının Ekim ayına kadar Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında "geçici koruma" statüsüne alınan Suriyelilere ilaç temini illerdeki eczacı odaları, Valilikler ve AFAD müdürlükleri arasında yapılan yerel anlaşmalarla sürdürülüyordu. 12 Ekim’de yayımlanan bir genelgeyle sığınmacıların ilaç temini sistemi MEDULA-Eczane sistemi üzerinden karşılanmaya başladı. Ancak söz konusu genelge, Suriyelilerin reçetelerinin eczanelere ödenmesi sürecini Valilikler, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, AFAD il müdürlükleri ve AFAD Yönetimi Başkanlığı arasında oldukça karmaşık, uzun süren ve eczacıları mağdur eden bürokratik bir karmaşaya dönüştürdü. Bu karmaşa yüzünden, örneğin Kasım 2015’te Suriyelilerin aldığı ilacın faturası 6-7 ay sonra yani Haziran 2016’da ancak ödenebildi.
Gaziantep, sığınmacı ilaç temini ve eczanelere yapılacak ödemeler konusunda yaşanan sorunu en ağır şekilde yaşandığı illerin başında geliyor. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, özellikle eczanelere yapılması gereken ödemelerde yaşanan bu aksaklığın eczacıları ciddi bir ekonomik sorunun eşiğine getirdiğini, hatta geçici koruma statüsündeki Suriyelilere ilaç verilemez hale gelindiğini kaydetti. CHP’li Ekici, konu Meclis gündemine de taşıyarak, Başbakan Binali Yıldırım’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:
- Bugüne kadar ülkemizde geçici koruma statüsüne alınan Suriyelilerin kullandığı toplam ilaç sayısı ve bunların toplam meblağı ne kadardır? Bunların iller bazındaki ayrıntısı nedir?
- Geçici koruma statüsündeki Suriyelilere eczaneler tarafından temin edilen ilaç reçetelerinden hâlâ inceleme altında olan ve ödenmeyenlerin sayısı nedir? Ödenmeyen bu reçetelerin toplam tutarı ne kadardır?
- Suriyelilere temin edilen ilaç reçetelerinin incelenmesi ve ödenmesi sürecini “merkezileştiren” ve “uzatan” 12.10.2015 tarih ve 2015/8 sayılı Genelge’nin eczacılar için yarattığı mağduriyetlere son verme adına planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?
- Söz konusu Genelge’de Suriyelilerin reçete incelemelerinin her şehrin kendi sosyal güvenlik kurumunda yapılmasına, böylece bürokratik işlemlerin ve sürecin kısaltılmasına yönelik değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?
Son Güncelleme: 20.06.2016 12:15