Bakan Yılmaz'a ALADAĞ soruları!

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adana Aladağ'da meydana gelen yurt yangının yürütülen soruşturmasında bilirkişi raporunun kamuoyuna yansıdğını hatırlatarak, konuya ilişkin Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

20 Ocak 2017 Cuma 16:44
Bakan Yılmaz'a ALADAĞ soruları!

Beştaş'ın önergesi şöyle:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 20.01.2017

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11 çocuk ve bir görevlinin hayatını kaybettiği 29 Kasım’daki yurt yangınını inceleyen bilirkişi heyeti raporunu tamamlamış olup rapor ayrıntıları kamuoyuna da yansımıştır. Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan bilirkişi raporunda, yangın sırasında ortaya çıkan dumanda 500’ün üzerinde zehirli gazın açığa çıktığı belirtilmiştir. Yine rapora göre yangının, yetersiz ve bakımsız elektrik tesisatından kaynaklandığı görülmüştür. Elektrik kablolarıyla ilgili İTÜ tarafından yapılan analiz raporuna göre, iki katta aynı anda iki ayrı yangın başlamış olup yangının başlaması ile bina iç donanım ve dekorasyonunda kullanılan, yer halı döşemeleri, merdiven kenarlarında ve oda duvarlarına poliüretan üzeri ahşap lambri kaplama hızla tutuşarak yayılmıştır. Ayrıca binada yangın erken uyarı sistemlerinin (Duman dedektörleri, ikaz uyarı sinyali vb.) ve elektrik kesintisinde devreye girecek ışıldakların olmadığı, yangın kaçış levhalarının ve seyyar yangın söndürme tüplerinin bulunmadığı da belirtilmiştir. Bir diğer husus yangın merdiveni çıkış kapılarının, yangına en az 60 dakika dayanacak malzemeden olması gerekirken PVC malzeme olduğu, 1.kattaki kapının en az 80 cm eninde olması gerekirken eninin 57 cm olduğu, yangın çıkış kapılarının busbar açılır olması gerekirken, 1.kat çıkış kapısı üzerinde kapı kolu bulunmadığından acil durumlarda açılma imkanı olmadığı, 2.kat çıkış kapı kolunun üzerinde bulunduğundan kilitli olmadığı olarak ifade edilmiştir. Her iki kapının dışa açıldığı ancak üstteki kapının sola, alt kapının sağa açıldığı, her iki kapının da yangın yönetmeliğine uygun olmadığı, yangın anında kapıya yönelim ve zorlama olmadığından ölüm olayının doğrudan kapıyla bağlantısının bulunmadığı tespit edilmiştir. Yurt müdürü Cumali Genç’in yurt idaresi için gerekli bilgi, eğitim ve yeterliliğe sahip olmayan genç yaştaki ortaöğretim mezunu belleticilere yurtta kalan çocukların sorumluluğunu verdiği kanaatine de yine raporda yer verilmiştir. varıldı. Yurdun fiziki imkanları ve gerekli şartlarını yasal olarak temin etmediği, yangın önleme açısından herhangi bir tedbir almadığı da ifade edilmiştir. Bilirkişi raporunda ayrıca, yurtta çalışan personel ve öğrencilerin yangın eğitimi almadığı ve herhangi bir tatbikat yapmadıkları da kaydedilmiştir. Bu bağlamda;

1-) Her ne kadar yapılan açıklamalarda Aladağ Kız Öğrenci yurdu için gerekli denetimlerin yapıldığı ifade edilmiş ise de denetimlerde neden bilirkişi raporunda yer alan hususlar eksik bırakılmıştır?

2-) Yurt denetimlerinin kapsamı nedir? Bilirkişi raporunda yer alan ve yangına sebebiyet veren unsurlar tüm denetimler açısından mı kapsam dışıdır? Yoksa bu durum sadece Aladağ yurduna özgü mü eksik bırakılmıştır?

3-) Denetimde kusuru bulunanlar hakkında herhangibir soruşturma başlatılmış mıdır? Sorumluluğu bulunanlar hakkında ne tür bir yaptırım uygulanacaktır?

4-) Öğrenci yurdu kriterlerine uygun olmayan bu bina için izin kim tarafından ve neden verilmiştir? Öğrencilerin can güvenliği birincil kriter neden değildir?

5-) Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdunereye bağlıdır?

6-) Türkiye’deki öğrenci yurtlarının kaçı Yurt-Kur’a, kaçı Bakanlığınıza ve kaçı tarikatlara bağlıdır?

7-) Tarikatlar kendilerine bağlı yurtları hangi prosedüre göre açmaktadırlar? Bakanlığınızın dahli  hangi aşamada gerçekleşmektedir?

8-) Tarikatlara bağlı yurtların hukuki dayanağı nedir? Bu yurtların açılmasına hangi kriterler çerçevesinde cevaz vermektesiniz?

9-) Devlet yurdunun yıkılarak öğrencilerin tarikatlara bağlı yurtlara yerleştirilme kararı hangi gerekçe ile alınmıştır?

10-) Yurtlarda barınan öğrencilerin sorumluluğu Bakanlığınıza ait değil midir?

11-) Özel öğrenci yurtları hangi kriterler gözetilerek açılmaktadır? Özel öğrenci yurtlarının açılışında barınma binalarına ilişkin denetimler ne şekilde yapılmaktadır?

12-) Öğrencilerin yaşam haklarının denetimden yoksun özelleştirilmiş, cemaatlere devredilmiş kurumların sorumluluğuna bırakılması hangi gerekçe ile alınmış kararların neticesidir?

13-) Bilirkişi raporunda yurt binasının öğrenci yurdu olmaya elverişli olmadığı açıkça ifade edilmiş olup bu çerçevede neden sorumluluğunuzu eksik yerine getirdiniz? Buna ilişkin sorumluluğunuz dairesinde ne yapmayı düşünüyorsunuz?

14-) Aladağ’daki yurt yangınından sonra Türkiye genelindeki kaç yurdu denetime tabi tuttunuz? Denetimler neticesinde elverişliliği olmayan yurtların kapatılmasına ilişkin bir girişiminiz oldu mu?

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.