Sadece 3 üniversite güvenli kampüs belgesi alabildi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından güvenli üretim belgesi alan kuruluş sayısının 1431 olduğunu açıkladı. Bakan Varank’ın verdiği bilgiyi göre güvenli kampüs belgesi alan üniversite sayısının sadece 3 olurken, güvenli turizm belgesi alan tesis sayısı ise 486 oldu. 

23 Haziran 2021 Çarşamba 13:29
Sadece 3 üniversite güvenli kampüs belgesi alabildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yönelttiği yazılı soru önergesinde, “Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, TSE Kovid-19 Güvenli Hizmet/Üretim Belgesi alan perakende firma sayısı kaçtır? Bu firmalar hangileridir?

Kovid-19 Güvenli Hizmet/Üretim Belgesi için TSE’ye başvuruda bulunan ancak belirli kriterleri sağlayamadığı için belgeyi alamayan firma sayısı kaçtır? Bu firmalar hangileridir?

TSE Kovid-19 Güvenli Hizmet/Üretim Belgesi almak için başvuruda bulunan firma sayısı kaçtır?” şeklinde sorular yöneltti.

Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Varank, “Covid 19 Pandemisi kapsamında Türk Standartları Enstitüsünce geliştirilip uygulamaya konulan belgelendirme programlarının temel amacı, tedarik sürecinde kesintiye mahal vermeksizin gerek başvuru sahibi kuruluş çalışanları ve gerekse kuruluşun üretimi ya da verdiği hizmetten etkilenen kişilerin sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışmalarının sağlanmasıdır. Belgelendirme programlarında sürekli iyileştirme esas olup uygunsuzlukları gideren kuruluşlar belge almaya hak kazanmaktadır” dedi.

Bakan Varank, farklı sektörlerden bugüne kadar güvenli üretim belgesi alan firma sayısını 1431, Güvenli Hizmet Belgesi alan kuruluş sayısı ise 1481 olarak açıkladı.

OKULUM TEMİZ BELGESİ 2315 OKULA VERİLDİ 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Okulum Temiz Belgesi alan okul sayısının 2315, Güvenli Kampüs Belgesi alan üniversite sayısının ise 3 olduğunu bildirdi.

Gürer, “Bakanın verilerine yorum yapmak yerine Milli Eğitim Bakanlığı verilerini paylaşmanın daha açıklayıcı olacağını düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre ülkemizde örgün eğitimde, 54 bin 715'i resmi okul, 13 bin 870'i özel okul ve 4'ü açık öğretim okulu olmak üzere toplam 68 bin 589 okul bulunuyor. Bu okulların 11 bin 485'i okul öncesi eğitim, 24 bin 790'ı ilkokul, 19 bin 268'i ortaokul ve 13 bin 46'sı da orta öğretim kademesinde yer alıyor. Bu rakamlar doğrultusunda "Okulum Temiz Belgesi" alan okul sayısının 2 bin 315’de kalması daha yapılması gereken çok işin olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

GÜVENLİ TURİZM BELGESİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Bakan Varank, "Güvenli Turizm Belgesi" alan tesis sayısının 486 olduğunu açıkladı. Bakan Varank, “Çeşitli kuruluşların Güvenli Hizmet/Üretim Belgesi başvurularıyla ilgili belgelendirme süreçleri hâlihazırda devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Gürer, "Okulum Temiz" belgesinde olduğu gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı, İşletme belgeli turizm tesisi sayısına da bakarak bir değerlendirme yapacak olursak hâlihazırda bakanlığa bağlı, işletme belgeli 4 bin 251 turizm tesisi bulunduğunu ve çevreye duyarlı konaklama tesis işletmesi sayısı da 451 olarak belirlendiğini belirterek, “Bu bağlamda çalışmaların artırılarak daha fazla tesisin "Güvenli Turizm Belgesi" alması sağlanmalıdır. Ayrıca Bakana yönelttiğim, 'Covid-19 Güvenli Hizmet/Üretim Belgesi' için TSE’ye başvuruda bulunan ancak belirli kriterleri sağlayamadığı için belgeyi alamayan firma sayısı kaçtır? Bu firmalar hangileridir? şeklindeki sorularımızın yanıtsız bırakılmasını;  bu firmaların varlığına mı, rakamların kamuoyundan saklanacak kadar çokluğuna mı, yoksa veri yetersizliğine mi bağlamak gerekir? Bu da ayrıca sorgulanacak bir durumdur” diye konuştu.

Son Güncelleme: 23.06.2021 14:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.