CHP PM Üyesi ve Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, son günlerde meydana gelen orman yangınlarını işaret ederek, TSK’nın hava unsurlarının neden bu yangınlarda kullanılmadığını sordu. Özgür Ceylan, Tarım ve Orman Bakanı ile İçişleri Bakanı’nın cevaplaması için verdiği soru önergesinde, TSK’nın hava unsurlarının imkân ve kabiliyetlerini gündeme getirdi.
Özgür Ceylan, AFAD resmi sayfasından 17/08/2024 tarihinde yapılan paylaşımda son bir haftada, ülke genelinde 131 zirai alan ve orman yangını meydana geldiğinin bildirildiğini ifade ederken, “Aynı paylaşımda “Meydana gelen yangınlara, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde ilgili kurumların havadan ve karadan müdahale ettiği, yangının kontrol altına alındığı bölgelerde zarar tespit çalışmalarının Afet Grubu tarafından yapıldığının” açıklandığını belirtti. Özgür Ceylan, Çanakkale, Muğla, Bolu ve İzmir başta olmak üzere birçok ilde orman yangınlarının meydana geldiğini hatırlatırken, “İzmir Karşıyaka’da yangın yerleşim yerlerine ulaşmış, şimdiye kadar can kaybı olmamakla birlikte, birçok vatandaşımız tahliye edilmiş, bazı vatandaşlarımız da yaralanmıştır” şeklinde açıklamada bulundu.
Hava Araçsız Müdahale Planı Yapılmadığı Doğru Mu?
CHP’li Özgür Ceylan önergesinde, ülkeni iklim ve orman şartlarının da göz önüne alarak, her yıl, özellikle yaz aylarında meydana gelen orman yangınları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan tedbirler hakkında bilgi isterken, “Gerek önleyici gerekse yangınlara müdahale konusunda bölge müdürlükleri bazında son beş yıl içerisinde hangi çalışmalar yapılmıştır? Bakanlığınız Bölge Müdürlükleri ve il müdürlüklerince gerekli planlamalar ve hazırlıklar tamamlanarak, personelin etkin müdahaleye her an hazır olabilmesi bakımından eğitim ve tatbikat faaliyetleri zamanında ve etkin bir şekilde yapılmış mıdır? Orman yangınlarına müdahalede gerekli müdahalelerin en etkin yöntem olan hava araçları ile yapılmasına olanak sağlayacak şekilde planlama yapılmadığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.
Gece Görüş Helikopterleri Nerede?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın orman yangınlarına müdahale etmek üzere kaç adet yangın söndürme uçak ve helikopteri olduğu hakkında bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Bu maksatla kaç adet hava aracı, ne kadar süre ile ve hangi şirketlerden kiralanmıştır? Türk Hava Kurumu imkanları yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılmış mıdır? Bakanlığınızca 2022 yılında kamuoyuna duyurulan ve kısa sürede sayılarının ondan fazla olacağı ifade edilen gece görüş yetenekli yangın söndürme helikopterleri son yangınlarda kullanılmış mıdır? Bu helikopterler nerelerdedir?” diye sordu. Özgür Ceylan, İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma, Sahil Güvenlik ve Polis Teşkilatı envanterinde bulunan hava araçlarının yangın söndürme faaliyetlerinde kaç saat süre ile ve hangi bölgelerde görev aldığı hakkında soru sorarken, “Söz konusu yangınlarda Millî Savunma Bakanlığına bağlı Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının havacılık unsurlarının imkân ve kabiliyetleri kullanılmış mıdır? TSK’nın kritik hava araçlarının yangın söndürme faaliyetlerinde kullanılması, araçların yıpranmasına hava araçlarının muhabere/muharebe kullanım yeteneklerinde ve/veya ömürlerinde azalmaya neden olmakta mıdır?” sorusuna yanıt istedi.
06 Şubat 2023 Depremi gibi büyük afetler dikkate alındığında Türkiye Afet Müdahale Planı’nda MSB/TSK’ya halihazırdaki “Destek Çözüm Ortağı” görevi yerine “Ana Çözüm Ortağı” görevi verilmesinin bir zorunluluk olduğunu ileri süren Özgür Ceylan, “Bu konuda bir çalışma var mıdır? Müteakip yıllar için orman yangınlarına müdahale edecek en uygun ve maliyet-etkin planlama / görev dağılımı kurumlar arasında yapılması ve TSK yeteneklerinin daha etkin kullanımı planlanmakta mıdır?” diye sordu.