"Milyonlarca Vatandaşın Geliri Bin Liranın Altında"

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen vatandaşların durumunu önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, 2021 yılında 9 milyon 482 bin 940 vatandaşın GSS priminin devlet tarafından ödendiğini bildirdi.  

02 Mart 2022 Çarşamba 13:58
"Milyonlarca Vatandaşın Geliri Bin Liranın Altında"

CHP’li Tutdere, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen vatandaşların durumunu önergeyle Meclis gündemine taşıdı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Tutdere, sağlığın anayasal bir hak olduğunu belirterek, iktidarın görevinin sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmasını sağlamak olduğunu vurguladı.  

BORÇLAR SİLİNECEK Mİ?

Milletvekili Tutdere, Bakan Yanık’a “Pandemi döneminde, sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılan milyonlarca vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır? Daha önce hiç gelir testi yaptırmayan kaç GSS sigortalı, 31.12.2021 tarihi itibariyle gelir testine başvurmuştur? Kaç vatandaş yapılandırma sonrası GSS borcunu ödemiştir? Gelir testine başvuran kaç vatandaşın hane içindeki gelirleri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden azdır?  Tespit edilen kaç vatandaşın GSS prim borçları silinmiş ve primleri devlet tarafından ödenmiştir? GSS borçlarının silinmesine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır? sorularını yöneltti.

YAKLAŞIK 10 MİLYON VATANDAŞIN GSS PRİMİNİ DEVLET ÖDEDİ

Önergeyi yanıtlayan Bakan Yanık, “Bilindiği üzere 1 Ocak 2012 tarihinde yeşil kart uygulamasına son verilmiş olup, söz konusu tarihten itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamında iş ve işlemler yürütülmektedir. Bu çerçevede 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 87. maddesi gereği 5510 Sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (c) beğendinde sayılan kişilerin GSS primleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay mutat olarak SGK tarafında hazırlanan GSS prim borçları tablosunda yer alan bilgiler doğrultusunda ödenmektedir. Bu doğrultuda 2020 yılında 9 milyon 482 bin 940 vatandaşın GSS primi devlet tarafından ödenmiştir” dedi.

MİLYONLAR AÇLIK VE SEFALET İÇİNDE

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın cevabını değerlendiren Tutdere, 2021 yılında brüt asgari ücretin 2 bin 943 lira olduğunu hatırlatarak, “Hane gelirinin aile içindeki fert sayısına bölünmesi sonucunda asgari ücretin 1/3’ünden azsa GSS primleri devlet tarafından ödeniyor. 2020 yılında GSS pirimi devlet tarafından ödenen 9 milyon 482 bin 940 vatandaşın hane geliri 1.000 TL’nin altında. Yani milyonlarca insan açlık ve sefalet koşullarında yaşam mücadelesi veriyor. GSS kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizler, okulunu bitirip iş bulamayan gençler, iş yerini kapatmak zorunda kalan esnaf, çiftçi ve bakmakla yükümlü oldukları milyonlarca vatandaş var. Sayın Bakan GSS borçlarının silinmesine yönelik tek kelime etmiyor. Önergemizdeki hiçbir sorumuzu yanıtlamayan Aile Bakanı Yanık milyonlarca insanın GSS primini ödediklerini övünülecek bir şeymiş gibi anlatıyor. Bakan bu durumu her ne kadar övünç meselesi gibi sunsa da vatandaşın durumu içler acısı. İktidarın tutarsız ekonomik politikalarının sonucu olan ekonomik kriz ortamında vatandaşımız her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Geldiğimiz nokta da GSS primini dahi ödeyemeyen yaklaşık 10 milyon yoksul var. Yurttaşlarımız sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için bir zorunluluk olan GSS primlerini dahi ödeyemez duruma geldi.” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 02.03.2022 15:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.