YETERLİ UZMAN VAR MI?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvandan insana bulaşa hastalıklarla ilgili olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdi yazılı soru önergesinde, şu soruları yöneltti:
“Hayvandan insana bulaşarak 2019 yılında sağlık kuruluşlarına başvurup tedavi olan kişi sayısı ve yakalandığı hayvan hastalığı nedir? Yaşamını bu nedenle yitiren kişi var mıdır?
Hayvandan insana bulaşan hastalıklar konusunda uzman doktor sayısı kaçtır?”
430 KİŞİYE ŞARBON HASTALIĞI BULAŞTI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2019 yılında bruselloz hastalığından şüpheli 18 bin 839 kişi, şarbon hastalığından şüpheli 430 kişi, sığır tüberkülozu hastalığından 16 (geçici veri) kişi, kuduz hastalığından 2 kişi sağlık kuruluşlarına müracaat ettiğini açıkladı.
16 KİŞİ SIĞIR TÜBERKÜLOZU TEDAVİSİ GÖRDÜ
Sağlık Bakanı Koca, bruselloz hastalığından 10 bin 224 kişi, şarbon hastalığından 73 kişi, sığır tüberkülozu hastalığından 16 (geçici veri) kişi ve kuduz hastalığından 2 kişinin tedavi gördüğünü bildirdi.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre hayvan hastalıkları nedeniyle sağlık kuruluşlarına müracaat eden toplam hasta sayısı 19 bin 278 kişi, tedavi gören toplam hasta sayısı ise 10 bin 459 olarak hesaplandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2019 yılında kuduz hastalığından 2 kişinin öldüğünü de bildirdi.
Bakan Koca, ayrıca ülkemiz açısından halk sağlığı sorunu olabilecek olan tüm zoonotik hastalıkların bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar listesinde yer aldığına dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi.
“Herhangi bir zoonotik hastalık tespitinde detaylı bir inceleme başlatılarak hastalığın kontrolü için başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak, işbirliği içerisinde gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Tüm illerimizde zoonotik hastalık tanısı koyup, hastaların tedavi ve takiplerini yapabilecek uzman hekimlerimiz bulunmaktadır.”
İNSANLARDA ZARAR GÖRÜYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizde hayvanlardan bulaşan ya da hayvan sokması ile can kayıpları olduğunu kene başta olmak üzere farklı dönemlerde oluşan riskler yanında et ve süt için beslenen hayvanlardan da bulaşan hastalıklarda artış olduğunu belirtti. Gürer” Sağlık birimlerinde saptanan ve tedavi edilen yanında tedavi almadan ya da hastalığın gerekçesi saptanmadan geçirilen hastalıkların olabilirliği de olasıdır. Farklı bölgelerde hayvan hastalıkları ne yazık ki yaşanmaktadır. TİGEM gibi kamu kuruluşunda dahi kontrol altında hayvanlarda yönetmenliklerde belirtilen orandan fazla ölüm ve şartlı kesim yaşanması Sayıştay raporlarına yansımıştır. Bu veriler hayvan hastalıklarının artışının göstergesi verilerdir. Bazı hayvan hastalıklarının hayvandan insana gelebildiği dikkate alınarak bu bağlamda çok daha dazla önleyici tedbirler alınmalıdır. Özellikle hayvancılığın yaygın yapıldığı yerde bu bağlamda uzman doktor kadrolarının olması da önemlidir” dedi.