Güzelmansur: "Orta hasarlı binalar için ruhsat süresi uzatılmalı"

Deprem illerinin belediyelerinin personel sıkıntısı olduğuna, iş yoğunluklarının aşırı arttığına ve yerel seçim çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Güzelmansur “Belediyelerin 5 Nisan’a kadar başvuruda bulunulmuş tüm orta hasarlı binalar için güçlendirme izni yapı ruhsatını vermeleri imkânsız görünmektedir" dedi.

27 Mart 2024 Çarşamba 10:05
Güzelmansur: "Orta hasarlı binalar için ruhsat süresi uzatılmalı"

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, depremlerde orta hasar alan binaların güçlendirme izin yapı ruhsatı süresinin uzatılması için soru önergesi verdi.

CHP’li Güzelmansur konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “İçişleri Bakanlığının genelgesi ile güçlendirme izni yapı ruhsatı için belirlenen 5 Nisan 2024 tarihinin uzatılması, depremzede vatandaşlarımızın hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması açısından elzem olmuştur."

Güzelmansur önergesinde ayrıca şu noktalara dikkat çekti: “Orta hasarlı olup ağır hasar raporu verilen binalara itirazlarla ilgili yargı süreci devam ettiğinden, bu durumdaki binalar için de 5 Nisan’a kadar başvuru yapılıp ruhsat alınması mümkün değildir. Dolayısıyla güçlendirme izni yapı ruhsatı için ortaya konulan 5 Nisan 2024 tarihinin uzatılması, depremzede vatandaşlarımızın hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması açısından elzem olmuştur."

5 NİSAN’A KADAR GÜÇLENDİRME YAPI RUHSATI ALAMAYANLAR KREDİ, HİBE OLANAKLARINDAN YARARLANAMAYACAK

Güzelmansur’un İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanmasını istediği sorular şunlar;

1. Hem deprem illeri belediyelerinin iş yoğunluğu ve yerel seçim çalışmalarına odaklanılması hem de hasar raporlarına ilişkin itirazlarla ilgili mahkemelerin yoğunluğu dikkate alınarak, son günü 5 Nisan 2024 olarak belirlenen güçlendirme izni yapı ruhsatı tarihi uzatılacak mıdır?

2. Güçlendirme izni yapı ruhsatı için ortaya konan 5 Nisan 2024 tarihinde başvuruların çoğunluğunun belediyeler tarafından onaylanamayacağı, dolayısıyla depremzede vatandaşlarımızın kredi, hibe gibi olanaklardan faydalanamayacağı ve hak kaybına uğrayacakları gerçeğinin Bakanlık farkında mıdır? Depremzede vatandaşlarımızın bu konuda hak kaybına uğramaması ve mağdur olmaması için planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?

3. Hatay’da ve diğer deprem illerinde güçlendirme izni yapı ruhsatı için kaç müracaat yapılmıştır? Bunlardan kaçına ruhsat verilmiş, kaçı reddedilmiş, kaçı beklemededir?

Son Güncelleme: 27.03.2024 12:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.