BİLİNÇSİZ TARIM VERİM KAYBINA YOL AÇIYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bilinçsiz tarım uygulamalarının sonucunda ortaya çıkan ürün kalitesinin düşüklüğü ve verim kaybı gibi sorunlara dikkat çekmek amacıyla, verdiği yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yanıt geldi.
GÜRER’İN SORULARI
Gürer, önergesinde, “Nitelikli meslek mensuplarının yetiştirilmesi çerçevesinde, çiftçilere yönelik bir eğitim çalışması yapılmakta mıdır? Yapılan eğitim çalışmalarına katılım illere göre ne oranda değişmektedir?” şeklinde sorular yöneltti.
EĞİTİM VE YAYIM FAALİYETLERİ
Önergeye yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakmedirli, üreticiler bilgi ihtiyaçlarının karşılanması, katılımcı yayım yaklaşımı ve yenilikçi yayım metotları aracıyla üreticilerin teknik ve uygulama kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli eğitim ve yayım faaliyetlerin yürütüldüğünü söyledi.
Bakan Pakmedirli, “Bu kapsamda; 2019 yılında çiftçi izleme gezileri, çiftçi eğitimleri, çiftçi toplantıları, demonstrasyonlar ve tarla günleri olarak 93.480 adet etkinlik düzenlenmiş olup, bu etkinliklere 1.882.348 çiftçimiz katılmıştır” dedi.
TARIM TV 10 YILDIR YAYINDA…
Bakan Pakdemirli, 2013-2019 yılları arasında çeşitli tarımsal konularda 3.418 kurs düzenlendiğini ve bu kurslarda 79.858 kişinin eğitim aldığını açıkladı.
38 BİN KİŞİYE SÜRÜ YÖNETİMİ EĞİTİMİ
Tarım ve Orman Bakanı Pakmedirli açıklamasında , “Sürü Yönetimi Elemanı Benim projesi kapsamında 2013-2019 yılları arasında 1.730 kurs düzenlenmiş olup, 38.811 kişiye eğitim verilmiştir” dedi.
GÜRER: “EĞİTİMLER ETKİSİZ”
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yönelik eğitimlerle ilgili açıklanan rakamların yüksek olduğunu ancak bunların çoğunun kâğıt üzerinde yapılan etkinlikler ya da etkisiz çalışmalar olduğu yönünde değerlendirmeler bulunduğunu belirtti. Gürer, “2 milyon 300 bin civarında ÇKS kayıtlı çiftçi var. Bakan, 1 milyon 883 bin çiftçiye eğitim verildiği söylüyor. Bu eğitimlerin alan ölçümü yapılmış mıdır, yoksa kâğıt üzerinde kalan ifadeler midir? Önemli olan budur” diye konuştu.
Türkiye’de binlerce çiftçinin halen ‘babadan kalma’ tabir edilen eski düzenle tarımsal faaliyetlerini sürdürdüğünü, bunun ise hem verim kaybı hem de ürün kalitesi açısından ciddi sorunlar yarattığını anlatan Gürer, “Türkiye’nin geleceğinin tarımda olduğu artık net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu tür eğitimler verilmeli ancak amacına ulaştığından da emin olunmalıdır. Bu konuda yapılması gereken en önemli girişim ise her köy ve beldeye mutlaka birer ziraat mühendisi, veteriner ve gıda mühendisi ataması yapılmasıdır. Her köye atanacak bu uzmanlar, o yörede tarıma yön vermeli, çiftçiye uygulamalı eğitim vermeli ve böylece ürün kaybı ve ürün kalitesi açısından yaşanan sorunlar asgari seviyeye indirilebilir” diye konuşu.