Tekin, İstanbul’da ki 5,8 büyüklüğündeki bu depremde dahi yüzlerce ev, bazı okul binaları, cami kullanılamaz hale geldi. Türkiye'nin en büyük ve en kalabalık şehri olan İstanbul, ne yazık ki plansız yapılaşma konusunda yine sınıfta kaldı. Oysa deprem konusu, ciddi, önemli ve siyaset üstü bir meseledir. Gündem dışında bırakılamaz” dedi.
CHP’li Tekin, milyarlarca TL para harcanmasına rağmen yıllardır İstanbul’un yapı stoğu bir türlü tespit edilemedi. Şimdi yine öğreniyoruz ki bakanlık tarafından yeniden yapı stoğu tespiti başlatılmış! Kentin deprem güvenliğine dair her şeyden vazgeçildi ama tek bir şeyden vazgeçilmedi… Yapı stoğu tespit etme gayretinden. Dedi ve aşağıdaki soruları meclis gündemine taşıdı.
İstanbul’un yapı stoğu tespiti neden bir türlü tamamlanamıyor?
İstanbul’un yapı stoku tespiti adına; ilçe belediyeler, Büyükşehir belediyesi, özel sektör kuruluşları ve bakanlığınız tarafından 1999 yılından günümüze kadar yapılan harcamaların toplam tutarı nedir?
İktidarınız döneminde toplanan milyarlarca dolar deprem vergisi ile İstanbul’da dayanıksız binaların hangilerinin güçlendirilmesi, hangilerinin yıkımı gerektiğini hala neden belirlenememiştir?
Deprem Vergisi gelirlerinin ne kadarı İstanbul’da amacı doğrultusunda deprem önlemleri için kullanıldı? Bu para nerede harcanmıştır?
Yapı stoğunun yeniden belirlenmesi adına yapılacak çalışmalara ne kadar bütçe ayırmayı planlıyorsunuz?
Yaşamış olduğumuz orta büyüklükte bir depremde bile yapılarımızın hasar görmesi ve can kayıplarının ortaya çıkması yapı stokumuzun büyük bir risk taşıdığını önümüze seriyor. Daha neyi tespit etmek istiyorsunuz?
Yapılarımızın deprem riski taşıması değil deprem güvenliği olacak şekilde üretilmesi gerekirdi. Bu anlayış doğrultusunda, yapı envanteri ile ilgili olarak bütünlüklü bir çalışma neden ortaya konamıyor?